El professorat de la Universitat de Barcelona (UB) està cridat a la vaga aquest dijous per reclamar posar fi a la precarietat que des del comitè d'empresa es denuncia que pateixen sobretot els professors associats.

En campus com el de l'edifici històric, on s'imparteixen estudis com ara matemàtiques, les classes s'han anul·lat el 65% de les classes a causa de la vaga, a Mundet del 85% i al Campus del Raval, Geografia i Història, s'ha superat el 90% i les aules buides eren la nota predominant. En altres campus, les dades eren menys significatives.

Des de l'equip de govern de la UB s'ha reconegut que durant l'època de crisis s'ha abusat de la figura del professor associat perquè ha estat l'única fórmula per garantir la contractació de professorat i superar les limitacions imposades des de l'administració, i reconeixen que revertir aquesta situació amb places de professors permanents, és una de les prioritats del rectorat.

El vicerector de comunicació i coordinació, i alhora, portaveu de l'equip de govern de la UB, Ernest Pons, ha explicat que durant la crisi, amb la taxa de reposició anul·lada, no ha estat possible oferir places de professorat permanent i que la figura del professor associat, ha estat l'única fórmula possible per garantir les classes a la UB. Pons reconeix que si no s'hagués pogut utiltizar aquesta figura, s'haguessin hagut de deixar de fer classes o reduir l'oferta universitària, i que per tant, l'equip de govern anterior va decidir aquesta solució. 

Pons ha explicat que l'equip de Govern comparteix que les condicions dels associats ''no són les adequades'' i recalca que s'ha fet un pla de renovació de professorat que actualment ''estan parats'' perquè fins que no es modifiquin els topalls marcats per l'administració pel que fa a la taxa de reposició i a la despesa en el capítol 1. Per això, lamenta que no hi ha ''marge de maniobra'' i que la universitat no té ''l'autonomia'' suficient per dur a terme aquests canvis necessaris. Pons ha recordat que en els primers anys de la crisi econòmica, les universitats van assumir la seva part de ''responsabilitat social'' en considerar altres sectors prioritaris però admet que 10 anys després, cal revertir aquesta situació. 

En aquest sentit, Pons ha recordat que ja s'han fet peticions per diferents vies, però els darrers sis mesos a Catalunya, sense govern, no hi ha hagut un ''interlocutor'' a qui adreçar les peticions i per tant, de moment, ''no han tingut efecte'' a causa de l'afectació de la situació política del país ''perquè no hi ha a qui acudir''.

Segons les primeres dades recollides per la Universitat de Barcelona, la vaga d'aquest dijous ha implicat la suspensió del 92% de les classes al campus del Raval, un 85% al campus de Mundet, on hi ha els estudis d'educació – un dels camps més afectats per la figura dels professors associats- i al campus de Filologia, a l'edifici històric, s'han suspès fins a un 75% de les classes. A Matemàtiques, en canvi, la xifra només ha arribat al 65%, i en altres facultats, el seguiment ha estat poc significatiu. Aquest seguiment desigual s'ha desenvolupat sense cap tipus d'incidència.