Després de tres dies de certa tranquil·litat, aquest divendres ha tornat la vaga dels treballadors de seguretat a l'aeroport del Prat. Els usuaris, la majoria ja alertats de les aturades, han arribat a l'aeroport amb prou temps i no s'han registrat incidents destacables.

El moment en què el temps d'espera ha arribat al punt més alt ha estat pels voltants de les 5.30 de la matinada, coincidint amb l'inici de la primera franja d'aturada, que s'ha allargat fins a les 6.30. En aquell moment, els usuaris havien d'esperar-se fins a una hora i 15 minuts per poder passar els controls. Tot i això, les aglomeracions s'han solucionat de pressa i a les 7.00 l'espera ja era només d'uns 10 a 15 minuts.

Les esperes han tornat i han superat l'hora de durada a la segona franja de vaga, entre les 10.30 i les 11.30. En aquest cas, com ha passat a la matinada, també s'ha resolt al cap de poca estona.

De cara a la resta del dia, no es preveuen complicacions gaire més greus, ja que, tenint en compte que en les altres jornades de vaga, les primeres hores del matí sempre han estat les més caòtiques. Les següents aturades seran entre les 16.30 i les 17.30 i entre les 18.30 i les 19.30.

Els comitès de crisi, en acció

Mentrestant, han estat reunits els comitès de crisi de la Generalitat i de l'Estat per buscar una solució al conflicte obert a l'aeroport de Barcelona. La convocatòria d'aquestes reunions és un intent in extremis de solucionar el conflicte i evitar que, a partir de dilluns, comenci una vaga indefinida que podria provocar el caos a l'aeroport.

Per una banda, s'ha reunit el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, el president d'Aena, José Manuel Vargas, la directora de l'aeroport, Sonia Corrochano, i el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, entre d'altres. Després de la reunió, han anunciat que s'intensificarà la presència de la Guàrdia Civil a l'aeorport per susbtituir els vigilants.

Per l'altra, el govern de la Generalitat ha celebrat el seu propi gabinet de crisi, format pel conseller de la Presidència, Jordi Turull, la consellera de Treball, Dolors Bassa, el conseller de Territori, Josep Rull, i el d'Interior, Joaquim Forn, a més del director general de Turisme. Turull ha avançat que el Govern oferirà el reforç dels Mossos per evitar noves cues al Prat. Posteriorment, a les 13.45, s'han reunit els comitès de totes dues Administracions, Generalitat i Estat, per posar en comú les seves valoracions.

A la tarda, queda una reunió pendent, a les 16.00, que tancarà la jornada del comitè. L'última trobada serà amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

Aquestes trobades es porten a terme després que ahir els treballadors d'Eulen, encarregats de la seguretat al Prat, rebutgessin en assemblea la proposta de mediació presentada per la Generalitat i que plantejava un complement salarial de 200 euros al mes per dotze pagues.