L'Estat intensificarà la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat de l'aeroport del Prat després que els treballadors d'Eulen no han desconvocat la vaga indefinida prevista per a dilluns vinent. 

Així ho ha anunciat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que ha presidit aquest divendres el comitè de crisi integrat per Foment, AENA, Ministeri de l'Interior, Guàrdia Civil i Advocacia de l'Estat, per afrontar la situació que es produirà a partir del 14 d'agost, quan està convocada una vaga indefinida.

Amb l'objectiu de "preservar l'ordre públic i garantir la seguretat", l'Estat ha iniciat els preparatius per intensificar la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat. Aquests efectius no substituiran, de moment, els treballadors d'Eulen però, atès que molts d'aquests estaran fent vaga, "aportaran les garanties de respecte a la seguretat de la ciutadania". 

Per altra banda, i en coordinació amb la Generalitat, es portaran a terme els "informes necessaris per determinar de quina forma es podria establir un arbitratge obligatori que garantís la fi del conflicte". 

Els treballadors rebutgen l'oferta de la Generalitat

El comitè de crisi ha pres aquesta després que els treballadors d'Eulen hagin rebutjat aquest dijous l'oferta de la Generalitat i mantinguin la convocatòria de vaga indefinida prevista per a dilluns.  "El que es va viure va ser inèdit, va ser un acte de falta de respecte cap al mediador i cap a les parts que han format part del procés de mediació", ha assegurat De la Serna. 

En concret, el ministre ha fet referència a la votació que van celebrar aquest dijous els treballadors i en què, contràriament al que es preveia, no es va votar només la proposta de la Generalitat, sinó que també es van incloure alternatives "que no han format mai part de la negociació". 

De la Serna s'ha mostrat especialment dur amb el comitè de vaga i ha assegurat que "fer una crida a generar cua a l'aeroport no convida a la conciliació". En tot cas, ha felicitat la Generalitat per la feina de mediació feta i ha mostrat la predisposició a "la màxima col·laboració i coordinació" amb l'Administració. 

Properes reunions 

A les 13.45 hores el comitè de crisi es reunirà també amb els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, d’Interior, Joaquim Forn, i la consellera de Treball, Dolors Bassa, que prèviament s'han reunit en el seu propi gabinet de crisi per abordar el mateix tema.

A les 16.00hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde accidental, Jaume Asens, es reuniran també amb el ministre i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.