Mestres i professors tornen a sortir al carrer en un nou dia de vaga d'educació. Aquest dimecres 25 de maig torna a haver-hi una manifestació d’ensenyament per protestar contra les “imposicions” que, segons els sindicats, el Departament d’Educació ha col·locat sobre la comunitat educativa. Es tracta d’un nou episodi de vaga -aquest cop total, i no de només dues hores- que arriba dos mesos després d’un mes de març molt calent. Els sindicats tenen l’objectiu de tornar a omplir els carrers de Barcelona de docents, però ho fan després que la setmana passada només un 2% secundés l’aturada que hi havia programada entre les 8 i les 10 del matí del 17 de maig. De fet, des d'USTEC s'ha arribat a admetre que es calcula que la manifestació d'aquest dimecres no serà tan massiva

Serà el segon episodi de protestes d’un total de quatre jornades programades per aquest mes. El primer dia va ser el 17 de maig; i la mateixa combinació es produirà a principis de juny. El dia 2 hi ha convocada una aturada amb les mateixes característiques: fer vaga durant només dues hores, de vuit a deu del matí. I el dia 9 torna a haver-hi convocada una vaga total. Després de diverses deliberacions, i de contemplar la possibilitat de fer una vaga indefinida a finals de curs, el col·lectiu docent va optar per unes protestes amables amb les butxaques dels professors. Cada cop que es fa una vaga total, els docents perden fins a 100 euros. Això va provocar que el mes de març algunes professores perdessin fins a 700 euros: les cinc aturades per protestar contra les retallades i el calendari escolar, la protesta contra el 25% de castellà a les aules, i una amb motiu del dia de la dona treballadora.

Recorregut de la manifestació

Els manifestants estan cridats a les 11:30 h als Jardinets de Gràcia de Barcelona, i està previst que la mobilització arribi fins al Departament d’Educació, ubicat a la Via Augusta de la capital catalana. Es tracta d’un recorregut que ja s’ha fet amb anterioritat, precisament durant el mes de març, quan els sindicats van aconseguir treure al carrer milers de manifestants.

Qui convoca?

No hi ha dubte que en aquestes convocatòries de vaga i manifestacions hi ha unitat sindical. Convoquen USTEC, CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC. Són els mateixos sindicats que estaven presents en el comitè de vaga que va mirar de negociar amb Educació una possible sortida a la crisi oberta entre comunitat educativa i Departament.

Què reclamen els sindicats?

Cal recordar que l’espurna que va encendre el foc va ser l’avançament del calendari escolar que van anunciar conjuntament el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Va ser un anunci sorpresa. No es va consultar prèviament amb la comunitat educativa; ni fins i tot amb el Consell Escolar, tot i que la conselleria hi està obligada. L’espurna, però, no va representar en cap cas les consignes que durant el març es van cridar al carrer. Els manifestants van deixar clar que el gran motiu de les queixes -la raó per la qual la pica està plena- és l’arrossegament de les retallades per culpa de la crisi econòmica.