Científics de l'Institut Biològic Ness Tsiona (Israel) han publicat els primers resultats de la vacuna que han desenvolupat contra el coronavirus. Tot i que encara és aviat per alegrar-se, tot sembla indicar que aviat hi haurà un punt d'inflexió a Israel. Fins ara, la vacuna s'ha provat només en hàmsters, i el camí encara és llarg fins que comencin els assajos en éssers humans. Tanmateix, els primers resultats han mostrat un inici exitós.

En un document de 26 pàgines, els científics han descrit com s'ha creat la vacuna i com funciona. La introducció desenvolupa l'estructura del coronavirus i les seves formes d'envair el cos. Els investigadors han explicat que en ingressar pel nas o la boca al cos, s'adhereix a les cèl·lules mitjançant un poderós enllaç al receptor anomenat 2ACE (enzim convertidor d'angiotensina). Aquest enllaç crea una fusió del virus amb l'embolcall cel·lular humà, permetent que el virus l'envaeixi.

La vacuna desenvolupada a l'Institut Biològic està composta pel virus de l'estomatitis vesicular (VSV, per les seves sigles en anglès), que pertany a una família de virus que causen malalties animals. Tanmateix, és extremadament inusual que el virus causi infecció en humans. En el passat, els virus VSV també es van desenvolupar als laboratoris per  produir una varietat de vacunes antivirus, com la de l'ebola, l'HIV i la febre del Congo.

Els resultats de la vacuna amb els hàmsters han estat sorprenents: els anàlisis de sang en els rosegadors vacunats han mostrat un augment en el nivell d'anticossos contra el coronavirus sense que hagin mostrat danys ni als pulmons ni tampoc s'han trobat virus residuals en el teixit pulmonar. Aquesta troballa és, potser, la més significativa ja que la Covid-19 acostuma a atacar principalment aquest òrgan.

La seguretat de la vacuna també ha demostrat ser efectiva, ja que els hàmsters vacunats han mantingut un pes corporal normal i s'han recuperat en només cinc dies de la malaltia.

Tanmateix, el camí per crear una vacuna per a humans encara serà llarg: els investigadors hauran de demostrar la seguretat i l'eficàcia en altres grups d'animals superiors. Si els resultats positius es mantenen, l'institut podria sol·licitar l'aprovació dels primers assajos en humans. Aquest procés durarà diversos mesos més, però a començaments de 2021 ja podria estar llesta la primera vacuna israeliana contra el coronavirus.