L'educació catalana segueix sent la més reconeguda dins l'Estat. Times Higher Education (THE), la revista amb més renom en el món de l'educació universitària, ha publicat aquest dimecres la llista completa de les millors universitats del món per al 2023, segons diferents paràmetres examinats per ells mateixos i pels alumnes, com les instal·lacions del centre, la qualitat de l'ensenyament, o la investigació científica. Sense gaires sorpreses, el rànquing pel curs que ve l'ha encapçalat Oxford (Regne Unit), seguit per Harvard (EUA) i Cambridge (Regne Unit), com ho porten fent des de fa dècades. La llista, que comprèn 1,799 universitats de 104 països, pot ajudar els estudiants a decidir on enviar la seva sol·licitud segons els elements que siguin més importants per ells en una universitat. Per als aspirants més ambiciosos que es vulguin quedar a l'Estat, però, la llista també els permet veure els millors centres segons el país. Si ho fan, veuran que quedar-se o anar a estudiar a Catalunya podria ser la millor opció per a ells. I és que tres universitats catalanes figuren en el top 200 del rànquing: la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i la Pompeu Fabra queden per sobre de totes les universitats espanyoles.

Tres universitats catalanes, les millors de l'Estat

Així, i segons el rànquing de THE, les tres millors universitats de l'Estat són a Catalunya. A més, només aquestes tres entren dins el top 200 mundial. Tal com indica el rànquing, la UB obté la posició 182, seguida de la UAB amb el 183, mentre que la Pompeu assoleix el número 186. En comparació amb la resta de centres universitaris d'Espanya, la diferència és significant. La universitat espanyola més propera a la Pompeu Fabra és la Universitat de Navarra, que ocupa un dels llocs entre les posicions 251 i 300. Després, la següent millor valorada és l'Autònoma de Madrid, que va del 301 al 350. La tercera universitat espanyola amb millor lloc en el rànquing mundial és la Complutense madrilenya, molt lluny de la UB, amb una posició de 401 a 500

Per què destaquen?

Si bé tots tres centres catalans aconsegueixen posicions molt similars, el cert és que destaquen en paràmetres diferents i, per tant, poden agradar a diferents perfils d'estudiant. En fem un repàs. En el cas de la UB, des de la revista destaquen com estan repartides les localitzacions de la universitat: "La ciutat mateixa es converteix en el campus de la Universitat", indiquen. D'altra banda, detallen que és "una de les universitats més prestigioses del món pel que fa a l'impacte en la investigació" que duen a terme, i és especialment reconeguda en el camp de la medicina. Així, les raons per triar-la són el prestigi acadèmic i les connexions internacionals. Pel que fa a la UAB, THE indica que és un dels millors centres del món per estudiar humanitats, i que la qualitat de l'ensenyament també destaca en l'àmbit europeu. Per últim, la Pompeu Fabra perd algunes posicions respecte al 2022, però segueix sent una de les millors universitats modernes més reconegudes del planeta, a més de destacar en les empresarials i el dret. De nou, destaca per les seves investigacions i impacte internacional.