Sorpresa al rànquing QS (Quacquarelli Symonds) d'universitats. L'organisme ha publicat aquest dimecres la classificació dels centres universitaris per a l'any 2023 i situa en la primera posició a Espanya a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En tres dels darrers cinc anys, aquesta primera plaça l'ocupava la Universitat de Barcelona (UB), que cau al segon lloc en aquesta actualització del rànquing QS World University i és la 184a a escala mundial. Retornant a la UAB, en comparació amb l'any 2022, escala 31 posicions en la classificació mundial, passant del 209 al 178. En relació amb la puntuació global, el centre creix als 45,8 punts sobre 100, quan fa un any la qualificació era de 42,6.

Entre les 10 universitats espanyoles que destaquen en aquest rànquing mundial, també hi ha unes altres dues universitats de Catalunya. Són els casos de la Universitat Pompeu Fabra (cinquena en l'àmbit estatal i 233a al món) i la Universitat Politècnica de Catalunya (vuitena a Espanya i 343a a escala mundial). De fet, la UPF remunta 15 posicions en comparació a l'any 2022, mentre que la UPC retrocedeix 23 places. Si la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona s'enduen la medalla d'or i la de plata en aquesta classificació, el centre que completa el podi és la Universitat Autònoma de Madrid (215a al món).

Els segueixen la Universitat Complutense de Madrid (226), la Universitat Pompeu Fabra (233), la Universitat de Navarra (253), la Universitat Carlos III (320), la Universitat Politècnica de Catalunya (343), la IE University (347) i la Universitat Politècnica de València (400). Encara hi ha dos centres de l'Estat que tenen cabuda dins de les 500 millors universitats del món: són els casos de la Universitat Politècnica de Madrid (488) i la Universitat de Granada (494). D'aquesta forma, la UAB i la UB són les dues úniques que formen part del top 200 de millors universitats mundials. En el cas de la primera, des del 2020 no entrava dins d'aquest grup. Sobre el lideratge a escala espanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona no encapçalava la classificació des de l'any 2014. D'altra banda, si encara retrocedim més posicions, trobem dues universitats catalanes més: la Universitat Ramon Llull (entre la posició 651 i 700) i la Universitat Rovira i Virgili (751-800).

L'Institut Tecnològic de Massachusetts revalida el lideratge

El QS World University Rankings 2023 atorga, novament, el lideratge a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). És l'onzena edició consecutiva que aquest prestigiós centre educatiu encapçala la classificació mundial. De fet, obtenen la màxima puntuació possible: 100. El top 10 el completen la Universitat de Cambridge, la Universitat de Stanford, la Universitat d'Oxford, la Universitat Harvard, l'Institut Tecnològic de Califòrnia, l'Imperial College de Londres, la UCL de Londres, l'ETH Zuric i la Universitat de Chicago.