Un grup d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona han llançat la campanya Menú Por El Planeta per demanar a totes les universitats que incloguin dins la seva oferta un menú d'origen completament vegetal per frenar la crisi climàtica, ja que "la ramaderia i la pesca són una de les seves principals causes". "Som l'última generació que pot actuar per drenar la crisi climàtica i la primera que patirà les conseqüències si no fem res per canviar-ho", han manifestat. 

La ramaderia causa el 14,5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a escala, segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, i és responsable del 80% de la desforestació de l'Amazònia, d'acord amb un estudi publicat pel Centre Nacional per a la informació Biotecnològica dels Estats Units. A més, World Animal Protection estima que el material de pesca que es llença cada any als oceans arriba a les 640.000 tones i un estudi publicat a Nature alerta que un 46% de la gegantina illa d'escombraries de l'oceà Pacífic està format per xarxes de pesca abandonades.  

Segons expliquen els estudiants en un comunicat, Menú Por El Planeta neix de les dificultats que tenen tant ells com la resta dels seus companys per optar a un menú d'origen vegetal a la universitat que respecti el seu compromís per frenar la crisi climàtica. "Després de molt temps exigint un canvi, hem decidit formar part del canvi i impulsar aquest menú", han detallat. "Una cosa és declarar l'estat d'emergència climàtica i una altra cosa és començar a actuar d'acord amb la urgència climàtica. És una irresponsabilitat que les universitats segueixin ignorant l'impacte mediambiental de la ramaderia i la pesca".