Han anat per llana i han sortit esquilats. Alguns mitjans ultres com OK Diario Libertad Digital s'han fet ressò aquest dijous de la manera en la qual el govern espanyol ha intentat promocionar Espanya a Dubai (Emirats Àrabs Units): amb un espectacle protagonitzat per l'artista performatiu asturià i defensor de la llengua asturiana Rodrigo Cuevas. Però les paraules que han fet servir per parlar de l'actuació deixen ben clar que no han acabat gaire contents amb l'esdeveniment: "transformista de ultraizquierda", "transformista podemita" o "transformista supremacista" són algunes de les expressions fetes servir. I mentre els mitjans d'extrema dreta rabiaven per la notícia, el mateix Cuevas ha vist els articles i no ha dubtat en respondre els diaris amb un subtil vídeo.

L'artista ha compartit a les xarxes socials la resposta a aquesta mena d'intent de ridiculització per part dels mitjans ultres, que consta d'una breu cançó cantada a cappella a la dutxa: "Soy transformista supremacista y hago de mi vida un cabaré. Si está amargado, contracturado, pues hágaselo mirar usted". Lluny de ridiculitzar-lo, Cuevas ha abraçat l'expressió i se l'ha fet seva per fer aquesta petita peça que ha enamorat els seus fans de Twitter. Alguns fins i tot han assenyalat com aquesta mena de conceptes, lluny de fer el mal que pretenen fer, són paraules ideals per completar la descripció d'un perfil a les xarxes socials. Els diaris, per la seva banda, no han emès cap mena de resposta.

Per la seva banda, OK Diario portava aquest matí la següent notícia: "El Gobierno montó un show con un transformista de ultraizquierda en el pabellón ‘progre’ de Dubái". En aquesta peça, el mitjà d'ultradreta ha volgut denunciar l'espectacle que el govern espanyol va muntar en una fira celebrada a Dubai el passat 18 de novembre amb Cuevas com a protagonista. Més enllà de la ideologia de l'artista (d'esquerres i asturianista), l'autor de l'article també ha assenyalat les pràctiques performatives del cantant, que tant pot portar vestits tradicionals asturians com quedar-se en roba interior. És a dir, que la notícia està feta des d'una perspectiva profundament conservadora des de gairebé tots els sentits. A més, el mateix diari ha publicat hores després la següent galeria de fotografies: "Álbum de imágenes del transformista podemita que vendió España en Dubái". En la mateixa línia s'ha expressat Libertad Digital: "Así promociona el Gobierno a España en Dubai: un cabaret con un transformista supremacista asturiano".

OKDiario sobre Rodrigo Cuevas   Captura de pantalla

OKDiario sobre Rodrigo Cuevas   Captura de pantalla II

LibertadDigital sobre Rodrigo Cuevas   Captura de Pantalla

Rodrigo Cuevas és un dels artistes de moda arreu de l'estat espanyol. És una persona capaç de barrejar amb èxit la música folklòrica asturiana amb les últimes tendències electròniques, obtenint unes cançons del tot originals que són capaces de reivindicar tradició i progrés alhora. En aquest sentit, és difícil referir-se a ell només com a artista: hi ha qui s'hi refereix com a agitador folklòric, per intentar donar més profunditat al seu personatge. I és que la música de Cuevas està plena de missatge polític i cultural. Però no només la seva música, també gran part de la seva activitat a les xarxes socials, on es dedica a carregar contra l'extrema dreta i defensar tant els drets lingüístics dels asturians com els drets del col·lectiu LGBTI.

 

Imatge principal: L'artista performatiu asturià i defensor de la llengua asturiana Rodrigo Cuevas / Arxiu