Efectius policials francesos han provocat la pèrdua de la visió d'un ull, a un jove que es manifestava dijous a la tarda contra la llei laboral que prepara el govern de Manuel Valls, a Rennes (Bretanya). La manifestació va acabar amb greus aldarulls i una forta càrrega policial.

A França, igual que a Catalunya, la policia té projectils de foam, els denominats LBD40, que han substituït les pilotes de goma. Tot i la lesibitat de la bala que surt de les armes de precisió, les lesions no són tan greus com les de pilota de goma. El noi ferit ha pogut salvar físicament l'ull, tot i que ha quedat cec. La diferencia amb les pilotes de goma és que l'impacte de la pilota arriba amb molta més força i velocitat, cosa que provoca l'explosió ocular i la pèrdua material de l'ull a l'instant.

Segons el diari Libération, en les càrregues policials per impedir que els manifestants arribessin fins al centre de la ciutat de Rennes, un jove de 20 anys, estudiant de geografia de la Universitat de Rennes2, va resultar greument ferit a un ull per un projectil. La fiscalia ha obert una investigació per determinar la causa de la lesió. S'ha ordenat un informe pericial per concretar la gravetat de la lesió a l'ull i l'impacte en la visió, i ha conclòs que serà un dany permanent. La Prefectura ha reconegut que la policia va fer servir durant la manifestació llançadors de pilotes de defensa 40 (LBD40).

Pilota i foam: la diferència

El ferit de projectil de foam a França té lloc la mateixa setmana que el cas Quintana ha quedat vist per a sentència. Justament, durant tot el judici, l'estratègia de la defensa ha estat intentar demostrar que un projectil d'aquestes característiques també pot buidar un ull i, exculpar així, el mosso acusat, que no portava l'arma que dispara aquest tipus de munició.

Els forenses ho van deixar molt clar en el judici: l'impacte d'una pilota de goma no és comparable a la d'un projectil de foam, perquè a banda de la mida de la bola, s'ha de tenir en compte la velocitat, la massa i la distància. Segons els forenses, un projectil de foam no provoca, tampoc, les lesions a la cara que fa una pilota. Quintana tenia tres parets del globus ocular afectades, el nas desviat i la galta ensorrada. I, el més greu, una explosió del globus ocular per la pressió que exerceix la pilota de goma que impacta amb la conca de l'ull. 

Els forenses van ser així de clars per explicar la diferència en els impactes i lesions d'un projectil de foam i una pilota de goma: "El més compatible amb el que hagi produït aquesta lesió és una pilota de goma. És més lesiva, l'altra té una la base que és de plàstic. Es tira a terra i no rebota. En canvi la pilota de goma l'agafes, la tires i fa un rebot tremend que té una velocitat de 720 km per hora". Al seu entendre, la velocitat que agafa és la causa de la gravetat de les lesions que produeix: "El projectil no produiria lesions tan fortes com les de la pilota de goma. Aquestes lesions que fan un desplaçament de la cara no pot ser foam".

Les lesions conegudes avui del ferit per la policia francesa corroborarien la tesi dels forenses, que també van admetre no haver hagut de tractar cap ferit a la cara de projectil de foam. I és que si fos així, s'estarien vulnerant els protocols policials, perquè no es pot, colpejar, ni disparar ni apuntar ningú per sobre de la cintura.