La nit de Sant Joan se celebra arreu dels Països Catalans i és, de fet, el nexe més festiu de tots els territoris de parla catalana. També és comú menjar coques, tot i que a cada indret hi fan la seva especialitat. A Alacant en concret, les tradicionals són fetes amb tonyina i per no complicar-se la vida, s’anomenen així, coques amb tonyina.

Ara bé, a TVE, sempre amatents a la realitat plurilingüística de l’Estat espanyol, però sobretot molt més interessats a espanyolitzar tot el que es trobi a l'abast, han decidit rebatejar les coques, amb un resultat tan sorprenent com risible.

Dit i fet, les coques amb tonyina s’han convertit en una menja anomenada "coca antoñina", una denominació que ha provocat tot tipus de reaccions a la xarxa.

 

Val a dir però, que aquesta peculiar adaptació no és exclusiva de la televisió pública espanyola, sinó que, com passa a Catalunya amb una cosa anomenada "pantumaca", el concepte "coca antoñina" ja tenia precedents abans de la universalització feta per obra i gràcia de TVE, i tuits antics ho demostren: