Ernai, l’organització juvenil de Sortu, ha assumit l’autoria de l’atac d'aquest dimecres al matí contra la seu de l’Agència Basca de Turisme-Basquetour a Bilbao, a través d’un vídeo en el qual apareixen quatre encaputxats fent pintades a la façana de l’edifici.

A la gravació, que els joves radicals han emès a les xarxes socials, apareixen llocs emblemàtics amb pintades exclamant: “En nom del turisme, xiringuito, enchufismo, clientelisme, precarietat, explotació i esclavisme”.

Es refereixen a l’Agència Basca de Turisme com “l’agència basca de la precarietat” i junt amb el logo “PPNV” (que ajunta PP amb PNV) han escrit la frase “Herria hiltzen” ('Matant el poble').

Com es pot observar també al vídeo que mostrem a continuació, diversos joves encaputxats han pintat de vermell l’entrada de l’agència i hi han escrit en lletres majúscules la frase “Herria bizirik" ('El poble viu').

Aquest acte també ha servit per cridar a participar a la manifestació organitzada a Gernika i a Sant Sebastià per Ernai contra el turisme el 17 d’agost vinent. El vídeo acaba amb el missatge “Per mantenir el poble viu, el 17 d’agost al carrer”.

Fenomen en expansió

Fruit dels actes violents de membres d'Arran (grup de joves vinculats a la CUP) contra mobiliari i equipaments de l'Ajuntament de Barcelona, punxant rodes de bicicletes i d’un autobús i fent pintades arreu, la turismofòbia s’està instal·lant a l’agenda pública.

El modus operandi s’ha replicat al País Basc, amb els joves de Sortu, organitzats a través d’Ernai, intentant situar el seu missatge al focus mediàtic a través d’accions violentes.