Suspès! El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aturat de forma cautelaríssima l'enderroc de l'històric Club de Mar de Sitges, que el govern espanyol havia aprovat, i que s'havia d'executar a partir del pròxim dilluns, 2 de juny, segons la resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. L'entitat esportiva també havia demanat al Tribunal Suprem que aturés la demolició. L'alt tribunal català ha donat tres dies a la Demarcació de Costes a Catalunya i a la Fiscalia perquè expressin el seu posicionament per tal de resoldre sobre el fons del plet. Paral·lelament al TSJC, el titular del jutjat contenciós administratiu 15 de Barcelona també ha acordat aquest dimarts la suspensió cautelar de l'enderroc de les instal·lacions, a petició del club.

Els advocats del Club de Mar de Sitges van presentar, el 23 de maig passat, un recurs contenciós administratiu davant el TSJC, d'acord amb la protecció jurisdiccional dels drets fonamentals, i contra l'ofici del 16 de maig de 2025, de la Demarcació de Costes, depenent del Ministeri de Transició Ecològica, que sosté que el mateix TSJC  va donar-li permís d'accés a les instal·lacions el novembre de 2024, i ratificat el març passat. El govern espanyol fonamenta la seva resolució en què el club incompleix la llei de costes.

"Conseqüències irreversibles"

En la resolució, datada aquest dimarts, la secció 3a de la sala del contenciós administratiu del TSJC, ha admès aturar, per ara, l'enderroc i raona que  si  no s'acceptés comportaria "conseqüències oneroses i irreversibles per al Club; amb escasses o nul·les possibilitats de restitució o reposició" fins i tot -indica- si al final  hi ha una sentència favorable.

El ponent del TSJC, el magistrat Héctor García Morago, hi manifesta que "no sembla que després d'haver-se prolongat durant bastants anys la passivitat administrativa enfront del fet de l'ocupació de domini públic per part del Club recurrent, la mesura cautelar de l'aturada vagi a suposar un perjudici rellevant o insuportable per als interessos tutelats per la Demarcació de Costes a Catalunya".

Resposta de l'Ajuntament de Sitges

Després de conèixer la suspensió cautelar dictada pel TSJC,  l'Ajuntament de Sitgesha informat, en un comunicat, que  també va presentar recurs al TSJC contra la decisió del govern espanyol. També ha recordat que l'abril de l'any passat va presentar un informe sobre la proposta municipal envers la reconfiguració de la façana marítima. Aquest document, elaborat pels serveis tècnics municipals, "tenia com a premissa central la conservació de l’edifici del Club de Mar, reconegut com a bé cultural d'interès local (BCIL)". 

El projecte municipal té tres eixos fonamentals: Conservació del Club de Mar i estudiar la possibilitat que sigui l’Ajuntament qui n’assumeixi la gestió per garantir un ús públic de l’equipament; construcció d’un espigó, amb l’objectiu de garantir l’estabilitat de la sorra de la platja, consolidar la nova línia litoral i protegir el passeig marítim, i establiment de noves servituds de pas, amb una franja de 6 metres d’amplada al voltant del Club de Mar i la creació d’un espai-mirador davant de l’equipament.

A més, es detalla que l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ERC), ha anunciat que s’està treballant en una moció conjunta amb tots els grups municipals per presentar en la sessió plenària d'aquest dimecres, 28 de maig, i instar a la Generalitat que agilitzi la tramitació de l’equipament com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) que el Club ha presentat.

Es recorda que l'any 1934 el president de la República, Manuel Azaña, inaugurava la piscina 'María Teresa' al costat d'uns banys de fusta que es van cremar, i que a partir de 1953 es convertiria en el Club de Mar de Sitges, que amb la piscina, ara es vol enderrocar tot.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!