De buscadors d'ofertes i seleccionadors dels millors preus n'hi ha molts, però com funcionen? Segons l'organització Facua, Trivago mostra els resultats en funció dels hotels que li paguen més. I tot i que l'empresa assegura que "compara els preus de nombroses webs", la realitat és que els preus que mostra poden no coincidir amb els que apareixen a les pàgines dels establiments hotelers. 

Així i amb aquest argument, Facua ha denunciat a Trivago davant les autoritats de consum per publicitat enganyosa. L'empresa utilitza com a reclam que "compara los precios de numerosas webs" i afirma que fa recerques a més de "1,8 millones de hoteles de más de 190 países en más de 400 webs de reserva", però els seus resultats posicionen millor els hotels que més li paguen i els preus poden no coincidir amb els de les pàgines webs. 

trivago grecia

D'aquesta manera, l'organització considera que en moltes ocasions, l'empresa pot provocar que els usuaris contractin ofertes hoteleres més cares que les que apareixen a les seves pròpies webs, al fer-los creure que a Trivago trobarien els millors preus. Cal remarcar també que ordena per defecte les seves recerques amb el criteri de "Recomanats", i això provoca que es contractin els hotels que apareixen en les primeres posicions, i que no necessàriament han de ser els millors ni els més econòmics. D'aquesta manera, destaquen que els resultats de les recerques depèn de les quantitats que paguin les empreses al comprador. 

Facua considera que la publicitat de Trivago pot portar als usuaris a pensar que rastreja la informació directament de les webs de diferents hotels per oferir la combinació amb els millors resultats. Però no. L'empresa es dedica exclusivament a consultar les dades que aporten els seus anunciants. 

En concret, en les pròpies "condicions generals" de Trivago apareix el text "no garantim que el contingut del proveïdor, en particular els preus reflectits, s'actualitzi en temps real", "el preu que mostri un proveïdor hoteler podria no correspondre's amb el mostrat en la nostra plataforma". Al seu torn, en la secció de "Preguntes Freqüents" indica que "Trivago treballa amb nombrosos llocs web diferents, i les tarifes i disponibilitat que ens proporcionen canvien constantment [...] és possible que a vegades no trobis la mateixa oferta en la qual vas fer clic en visitar la web de reserva".

Com funciona Trivago?

FACUA també adverteix que en mostrar els resultats ordenats segons el criteri "Recomanats" (el que apareix per defecte), l'ordre de prioritat ve determinat, entre altres elements, pels pagaments que les webs de reserva i establiments hotelers abonen a Trivago.

L'empresa només informa d'això en l'apartat de "Preguntes Freqüents" en assenyalar que l'algorisme que utilitzen per elaborar l'ordre "analitza els filtres de cerca, com la ubicació i les dates d'estada, a més del preu i l'atractiu general de l'oferta [...] També tenim en compte la compensació que les webs de reserva ens paguen quan un usuari fa clic en una oferta".

ayuda trivago

L'associació denuncia, no obstant això, que l'usuari no és informat d'aquest mètode quan realitza la cerca, d'aquesta manera, pot arribar a pensar que l'ordre en el qual apareixen els resultats ve realment determinat per criteris objectius (com a preu o ubicació) sense saber que influeix el fet que hagin pagat a Trivago per estar en aquesta posició.

I la llei, què hi diu?

FACUA recorda que la Llei de Competència Deslleial recull, en el seu primer apartat, que "es considera deslleial per enganyosa qualsevol conducta que contingui informació falsa o informació que, tot i ser veraç, pel seu contingut o presentació indueixi o pugui induir a error als destinataris, sent susceptibles d'alterar el seu comportament econòmic" en relació, entre altres, a "les característiques principals del bé i servei" i "l'existència o naturalesa" d'aquest.

La mateixa normativa considera deslleial "l'omissió o ocultació de la informació necessària perquè el destinatari adopti o pugui adoptar una decisió relativa al seu comportament econòmic amb el degut coneixement de causa".