La Fiscal en cap de Barcelona, Anna Maria Magaldi, investiga l'exalcalde Xavier Trias per haver pagat el lloguer del denominat Banc Expropiat de Gràcia a l'empresa propietària del local. L'escrit de la Fiscalia acusa Trias d'un presumpte delicte de malversació de fons públics i diu que l'ex alcalde va signar el contracte de lloguer de 65.500 euros per evitar el desallotjament i possibles aldarulls.

El Ministeri Públic actua d'ofici a partir de les diferents notícies que han sortit aquests dies a la premsa. Segons l'escrit del fiscal, Trias va signar el contracte de lloguer el 2014 amb l'empresa propietària del Banc Expropiat, Antartic Vintage SL. Els terminis del contracte fixaven el pagament del lloguer per part de l'Ajuntament fins aquest 2016. La Fiscal en cap també subratlla que el nou equip de govern d'Ada Colau no ha renovat el contracte.

La Fiscalia ha obert diligències contra Trias i ha ordenat a la Policia Nacional que investigui els fets. El Ministeri Públic pot ordenar a qualsevol cos de seguretat que actuï com a policia judicial i Anna Maria Magaldi ha triat la policia espanyola. 

Un contracte airejat als quatre vents

Aquests dies d'aldarulls a Gràcia arran del desallotjament s'ha filtrat per les xarxes extractes del contracte d'arrendament que va signar Trias el 2014. La Directa el va publicar íntegrament. 

Ha estat a partir d'aquestes informacions, que la Fiscalia ha tirat endavant una investigació d'ofici que posa al descobert l'estratègia de Xavier Trias just després dels aldarulls de Can Vies. L'exalcalde venia d'una dura negociació amb els activistes del casal autogestionat de Sants i 4 dies de greus aldarulls i desperfectes en aquest barri. 

L'imminent desallotjament del Ban Expropiat de Gràcia, okupat des del 2011, li obria un altre front convuls a sis mesos de les eleccions municipals. Trias va signar llavors un contracte amb l'empresa privada propietària del Banc Expropiat que prorrogava la data del desallotjament inicialment prevista entre el 24 de novembre i el 31 de desembre del 2014.

El contracte justifica la pròrroga del desallotjament per poder negociar amb els okupes i posa per escrit els temors de Trias de nous enfrontaments. Durant aquest any i mig, però, les negociacions, si n'hi ha hagut, no han portat a enlloc. I el contracte ha representat a la pràctica un pagament del lloguer per als activistes que vivien i feien activitats d'ajut social al Banc Expropiat.

Aquest any la pròrroga del desallotjament per poder negociar es va acabar i el jutge va tornar a fixar un termini per fer fora els okupes del Banc Expropiat. El nou govern d'Ada Colau no va renovar el contracte, va deixar de pagar el lloguer, i tal com estava previst des del 2014, el jutge va ordenar el desallotjament. Aquest es va fer dilluns i ha immers el barri en l'onada d'aldarulls que van començar dilluns i que, en principi, es podrien allargar tota la setmana.

 

    

Extracte del contracte entre l'Ajuntament i Antartic Vintage SL.

Sense negociació a la vista

L'obertura de la investigació arriba el mateix dia que el mateix Trias ha demanat al tercer tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens que mediï amb els okupes del local. L'Ajuntament admet que fins ara hi hagut pocs contactes i els atribueix al fet que els integrants dels Banc Expropiat no volen negociar. Ni durant el govern de Trias ni ara. Només hi hagut un correu electrònic de l'Ajuntament que els okupes encara no han respost.

Per això el govern de Colau demana als veïns que facin ells d'interlocutors i acostin els missatges del Banc Expropiat a l'Ajuntament. El mateix va passar amb Can Vies.

 

mosso ferit gracia sergi alcazar
banc expropiat Tercera nit consecutiva d'incidents a Gràcia Gemma Liñán i Ainhoa Sorrosal