La Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona lideren, per aquest ordre, el tercer rànquing d'universitats més eficients de l’Estat, un llistat realitzat per la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CyD), en el qual han analitzat 66 universitats, 44 públiques i 22 privades, i 948 titulacions d'un total de 14 àmbits de coneixement. Van des de les Matemàtiques a la Biologia, passant per la Química, la Medicina o la Història.

El rànquing s'ha basat en un total de 32 indicadors institucionals, repartits entre les categories d'Ensenyament i aprenentatge, Recerca, Transferència de coneixement, Orientació internacional i Contribució al desenvolupament regional.

La Universitat Pompeu Fabra ha situat 22 dels 32 indicadors en la categoria de rendiment alt (quatre més que en l'edició anterior), situant-se com la universitat de l'Estat amb més bons resultats globals. La segona i la tercera posició l'ocupen la UAB i la UB, respectivament, amb 21 indicadors ben posicionats.

A més, la UPF i la UAB, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya lideren el rànquing espanyol en rendiment docent i activitat investigadora, segons la quarta edició de l'U-Ranking sobre el Sistema Universitari Espanyol (SUE), feta pública a finals del mes de març.