Les universitats Pompeu Fabra, Autònoma de Barcelona i Politècnica de Catalunya lideren el rànquing espanyol en rendiment docent i activitat investigadora, segons la quarta edició de l'U-Ranking sobre el Sistema Universitari Espanyol (SUE).

El rànquing confirma que les millors universitats són públiques i se situen en les grans àrees metropolitanes, i encapçalen la classificació general centres catalans i públics. Les segueixen la Universitat Autònoma de Madrid, la Carlos III, també a Madrid, i la Universitat de Navarra, aquesta última privada.

El sistema universitari més potent és el català, amb un índex de rendiment del 20% per damunt de la mitjana, seguit pel de Cantàbria (12%), País Valencià (11%), Navarra (10%), Balears (8%) i Madrid (3%); a la banda contrària, Extremadura, Canàries o La Rioja estan un 20% per sota de la mitjana.

Preguntat pel pitjor resultat de les universitats madrilenyes respecte a les catalanes, el director d'Investigació de l'IVIE, Francisco Pérez, ha dit que "la diferència més clara" és que en les segones s'observa "un dinamisme major pel que fa a la internacionalització".

Menys investigació, més patents

Segons aquesta classificació, el sistema universitari públic s'ha estancat entre el 2015 i el 2016, encara que han millorat els resultats sobre patents, és a dir, innovació i desenvolupament tecnològic.

El professor d'Investigació de l'IVIE Joaquín Aldás ha explicat que l'evolució de les universitats s'ha estancat perquè el gran increment de patents no s'ha compensat amb la docència i investigació, i s'ha produït principalment per la reducció en pressupost per alumne o pel nivell de recursos competitius captats per les universitats.

Velocitats diferents

Aquestes variacions han tingut "velocitats diferents" a cada universitat. Alguns dels centres situats molt per sobre de la mitjana han augmentat l'avantatge -Pompeu Fabra, Carlos III i Politècnica de Catalunya-, i altres -Complutense de Madrid, Autònoma de Madrid, Universitat de les Illes Balears i Universitat de Barcelona- l'han reduït.

Els resultats docents de les privades superen en un 8% la mitjana del sistema universitari però en investigació se situen en el seu conjunt un 36% per sota.

Aquest estudi, elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA, recull una classificació de 61 universitats, un 95% del sistema.

Veure el rànquing complet

Foto de portada: Wikipedia