El Departament de Treball insisteix que les empreses que no promoguin el teletreball poden ser sancionades a través de la llei de salut pública, que es va modificar amb el Decret 30/2020, que regula el règim sancionador d'incompliment de mesures per prevenir la Covid-19, però no fa esment específic a la feina distància. El secretari de Treball, Josep Ginesta, ha admès que el Govern no té competències per regular el teletreballperò ha defensat que sí que en té per assegurar-se que es prevenen i limiten els contagis "de la mateixa manera que s'ha cessat l'activitat de sectors", com la restauració.

Segons Ginesta, aquest decret habilita inspectors de treball i de sanitat a actuar per fer complir les mesures preventives per combatre la pandèmia. El secretari de Treball ha admès que "l'aterrament del règim sancionador" de les actuacions per aplanar la corba de la Covid-19, també en el cas del teletreball, és "complex".

Molts interrogants

Prioritat o obligació? Aquest és el punt que cal matisar sobre el teletreball a Catalunya. D'una banda, el conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha assegurat que "el treball a distància és obligatori per a totes les empreses que puguin fer-ne, tant públiques com privades". En una entrevista a RAC1, ha explicat que en el marc de les resolucions de Salut, les empreses han de permetre als empleats treballar a distància. Si no ho fan, s’exposen a sancions.

Però no fa ni 24 hores, des del mateix Govern, la portaveu Meritxell Budó assegurava que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball, ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.

També cal esmentar el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que situa el teletreball com una "recomanació". Aquest xoc d'interpretacions també s'ha viscut anteriorment en altres situacions. A tall d'exemple, el toc de queda. Abans que el Procicat decretés l'horari d'inici definitiu, la consellera de Salut Alba Vergés apostava per les 22h i la portaveu Budó no tancava la porta a l'horari de les 23h.