Les noves mesures per aturar la pandèmia del coronavirus que té previst aprovar el Govern aquest migdia inclouen el confinament perimetral municipal, des de divendres a les sis del matí fins al dilluns a la mateixa hora del matí. A més, hi haurà confinament perimetral a tot Catalunya els dies feiners.

Segons ha avançat El Món a RAC1 i a l’espera que el Govern les ratifiqui, les noves mesures inclouen la recomanació del teletreball però no l’obligatorietat per manca de competències, així com la recomanació de teleeducació, tot i que no es preveu que tanquin les escoles.

Així mateix, sempre segons el mitjà citat, se suspendran els actes de cultura, esports, restauració i extraescolars, així com els grans magatzems amb algunes excepcions. No hi haurà confinament domiciliari i el repartiment de menjar a domicili es podrà fer fins a les onze de la nit.

Reunió extraordinària

El Govern es reuneix aquest matí després de la reunió que el PROCICAT celebrarà per acordar noves mesures que evitin el creixement de contagis per la Covid-19. La sessió extraordinària del Govern servirà també per acordar més ajudes de suport i acompanyament pels àmbits que es veuen més afectats per les conseqüències sanitàries, econòmiques i socials de la pandèmia. Es preveu que cap a dos quarts de dues es comuniquin les noves mesures.

Les noves mesures arriben just en un moment en què les morts per Covid estan augmentant significativament, tot i que el risc de rebrot sembla estancar-se. Avui mateix s'han notificat 78 noves defuncions, mentre que el risc de rebot ha baixat dels 840 de dimecres als 838.

Aquest mateix matí i també a El Món a Rac1, el metge especialista en malalties infeccioses, Oriol Mitjà, ha assegurat que és partidari d'aplicar nous confinaments. L'expert ha explicat que actualment, amb més de 30.000 casos detectats, "és impossible controlar la transmissió" i ha apostat per mesures més contundents i una planificació a llarg termini.

Tot i que considerar que el confinament total hauria de ser l'última opció, Mitjà ha apostat per aplicar, per exemple, confinaments intermitents, és a dir, combinar dies tancats i dies desconfinats, per tal d'abaixar la taxa de transmissió. En aquest sentit, ha fet especial èmfasi en la importància de reduir la mobilitat, fer teletreball i utilitzar més tests antígens com a única via per superar la segona onada de la pandèmia.

 

Imatge principal: La plaça de Catalunya de Barcelona durant el toc de queda / Efe