Reaparició amb afirmacions contundents d’un cas polèmic. Des que va ser destituït el desembre passat, el exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, ha reaparegut avui com a testimoni, a l’Audiència de Barcelona, en el judici del cas Macedònia, sobre un grup de narcotraficants que va investigar la policia catalana i on es va descobrir un sotsinspector dels Mossos de Vilanova i la Geltrú, Josep Ranea, implicat, i també un confident policial, Manuel Carbajo. De tots dos, Trapero ha tingut bones paraules, malgrat que la fiscal demana per a cada un onze anys de presó. Trapero ha explicat que en la investigació del cas Macedònia, el 2009, el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, “va dir al fiscal Bermejo que no estava satisfet amb la investigació i que volia parlar”, tot i que ha afegit que “el cos sí que ho estàvem perquè havíem interceptat una operació de 50 quilos de cocaïna en una estafa entre narcotraficants”. I ha assegurat: “El jutge volia que li demanés la intervenció dels telèfons de 16 agents de la Guàrdia Civil i li vaig dir que no hi havia indicis. I aquesta reunió ha tingut molts efectes”, ha assegurat el major, ja que es va publicar que el jutge va estar a punt d’imputar-lo, com va fer amb tota la unitat adscrita dels Mossos, encarregada de la investigació.

La declaració de Trapero, prevista per a dilluns vinent, s’ha avançat per sorpresa a avui i havia creat molta expectació per la polèmica viscuda amb el jutge Aguirre, que actualment dirigeix el cas Volhov. Les defenses de dos dels acusats, Carbajo i Ranea, també van demanar el seu interrogatori i no els ha defraudat. Trapero ha explicat que la fiscalia li va presentar Carbajo com a “col·laborador policial” i que el seu testimoni va ser clau en el cas de corrupció policial al voltant dels macroprostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels. Manuel Carbajo es presenta com un revenedor de cotxes, que ha col·laborat amb tots els cossos policials. En el judici, Trapero ha assegurat que “no tenia constància” que Carbajo fos narcotraficant o usés els seus contactes policials per demanar als narcotraficants —alguns dels quals han acceptat ja una condemna— informació sobre accions policials a canvi de diners. El judici continuarà la setmana vinent amb la declaració dels acusats, ja que el tribunal ha acceptat que declarin al final, després de tots els testimonis.

Afirmacions

En la investigació del cas Macedònia, el jutge Aguirre pensava que també hi havia agents de membres de la unitat ECO de la Guàrdia Civil de Catalunya implicats, i els Mossos, no. Això va implicar que el jutge també fes investigar a la Divisió d’Afers Inters (DAI) agents dels Mossos, com Antoni Salleras, per suposadament haver amagat al jutge que Carbajo era un confident seu. Ahir Salleras ho va negaren el judici i va assegurar que des del primer moment s’havia informat el magistrat.  “La corrupció actua així”, ha declarat Trapero, quan li han preguntat per informes i transcripcions que es feien, i que desprestigiava el cos o el posaven en dubte. El major ha criticat també l’acció de “Manos Libres”, en un lapsus amb el sindicat Manos Límpias, que exercia d'acusació popular.

Trapero també ha tingut bones paraules per al llavors sotsinspector Ranea, que ha definit com “un investigador de carrer”. La fiscal acusa el mosso de cobrar uns 1.000 euros al grup de narcotraficants a canvi d’informació policial i d’algun regal.

Recentment, el major Trapero ha acceptat el seu nou destí. La Direcció General de la Policia de Pere Ferrer ha pactat amb l’excap del cos que assumeixi la direcció de la Divisió d’Avaluació de Serveis (DAS), que analitza els operatius. Trapero va ser destituït com a cap dels Mossos d’Esquadra el 20 de desembre passat, i es va reincorporar a finals de gener.