Inici de curs diferent, incert i amb canvis fins a l’últim moment. Com serà el retorn a l’escola amb el coronavirus? Distància, mans i mascaretes, també es repeteix a les escoles. Els nens a partir de sis anys hauran de portar mascareta com a mínim les dues primeres setmanes de curs. Així ho ha aprovat el Procicat aquests últims dies, just abans de l'inici del curs escolar 2020-2021.

En un primer moment, el Govern havia establert inicialment que la mascareta seria obligatòria a secundària, amb l'afegit que a primària només ho seria si la situació de l'epidèmia ho requeria. Ara, però, tenint en compte que l'alumnat encara no prové d'un grup estable perquè és l'inici de curs, el Procicat considera que és raonable que les dues primeres setmanes tots els menors portin mascareta. 

Passats aquests primers 15 dies, es revisarà l'obligatorietat a partir dels 6 anys i es determinarà en funció del territori i de l'estat de la pandèmia. Així doncs, cada dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l’obligatorietat de dur o no mascareta.

Què passarà si un alumne o professor dona positiu

Malgrat totes les mesures de seguretat, ja es preveu que hi haurà casos de coronavirus als centres educatius. En el cas que un alumne o professor doni positiu es faran proves PCR a tots els alumnes del grup estable de convivència. Per intentar aïllar al màxim possible els contagis, Salut i Educació tenen en marxa un protocol que estableix en quins casos s'hauran de fer quarantenes, aïllar grups i proves PCR.

Per altra banda, i amb l'objectiu de reduir els contagis a la mínima expressió, Torra va notificar fa unes setmanes que entre el 15 de setembre i el 15 de novembre es faran mig milió de test PCR en centres educatius. "Afegim una mesura excepcional nova, farem 500.000 proves PCR als centres escolars en un període de 2 mesos amb l'objectiu de fer cribratges a tota la societat", ha reiterat posteriorment, en diverses ocasions, la consellera de Salut, Alba Vergés.

Reunions telemàtiques

A partir d’ara, les reunions entre el centre i les famílies o claustres de professors hauran de ser telemàtiques sempre que es pugui. Només seran presencials de forma excepcional i en grups inferiors a 10 persones.

Classes al carrer?

Tot i els grups estables i ventilació de les aules, diverses escoles han demanat fer classes al carrer. Concretament, el 40% dels centres educatius a Barcelona ha demanat fer servir espais exteriors equipaments municipals per tenir més espai per fer la seva activitat aquest curs. Segons ha explicat el Consorci d'Educació de Barcelona, fins a aquest dimecres s'han rebut 129 peticions d'ús d'espai a l'aire lliure i 32 en equipaments municipals. D'aquestes, se n'han resolt favorablement una cinquantena i es treballa per fer el mateix amb la resta.

Alguns exemples d'espais confirmats són l'ús de la plaça de la Mercè per part de l'Escola Drassanes o l'Espai Jove Casa Sagnier i els Jardins d'Enric Sagnier per part de l'Institut Montserrat. La majoria de les sol·licituds són per fer-hi activitats complementàries, com pot ser el pati.

Menjadors oberts

Els menjadors escolars continuaran oberts. Malgrat tot, hi haurà algunes modificacions per garantir la distància de seguretat i evitar les aglomeracions. Al menjador, en funció de cada centre, es possible que s’hi barregin diversos grups estables. Precisament per aquest motiu, cada escola tindrà les seves pròpies especificitats i protocols a l'hora de dinar.

En alguns casos es faran torns o s’habilitaran nous espais per poder dinar, per exemple a classe, per evitar contactes amb altres grups estables tant al menjador com al pati.