"Les escoles no es tancaran". La consellera de Salut, Alba Vergés, ha exposat que la situació del març, quan es van tancar les escoles, no es repetirà. Ara bé, ha demanat el compromís de les famílies de no portar l'infant a l'escola si té símptomes de coronavirus o si l'ha tingut en les últimes dues setmanes. En ambdós casos, cal comentar-ho a l'escola. "Si tenim simptomatologia no hem d'anar a l'escola", ha repetit.

Mascareta obligatòria a secundària

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una roda de premsa conjunta, ha exposat que distància, mascareta i neteja seran elements clau, i ha incidit també en el fet que els grups estables "hauran de ser el més reduïts possibles". Pel que fa a l'ús de la mascareta, ha concretat que a secundària "l'ús de la mascareta haurà de ser sempre". En altres grups d'edat, el conseller ha dit que caldrà veure l'evolució. "Per tenir-ho clar: vermell, mascareta. Verd, sense".

 

Vergés ha exposat que han preparat un programa de gestió dels casos de coronavirus a les escoles. "Tenim identificat què hem de fer i el circuit que hem de passar", ha constatat. D'aquesta manera, ha assegurat que "tenim unes mesures addicionals com l'ús de la mascareta obligatori a partir de secundària. A primària a partir dels 6 anys i en funció de la situació epidemiològica de cada territori". Un fet que ja va avançar aquest dilluns, en una roda de premsa conjunta amb el president de la Generalitat, Quim Torra. 

Proves PCR

De fet, en aquesta mateixa compareixença, Torra va notificar que entre el 15 de setembre i el 15 de novembre es faran mig milió de test PCR a centres educatius. "Afegim una mesura excepcional nova, farem 500.000 proves PCR als centres escolars en un període de 2 mesos amb l'objectiu de fer cribratges a tota la societat", ha concretat aquest dimarts Vergés.

Per ara, es desconeix on es faran aquests tests però ha deixat entreveure que es triaran els llocs en funció de "característiques poblacions i criteri epidemiològics". 

 

Vergés ha volgut remarcar que, ara per ara, a Catalunya, hi ha 87 casos per 100.000 habitants amb una mitjana d'edat de 38 anys. "No estem igual avui que al març però estem atents a les taxes, que són altes", ha subratllat. "El millor per poder fer una gestió és entrar aquest 14 de setembre en les millors condicions possibles".

Quina és la ràtio a les escoles?

A més de mans, higiene i mascareta, Bargalló ha posat èmfasi en un altre element important a les escoles: la ventilació. Així, ha clarificat que si les classes han de durar 50 minuts i no una hora perquè hi pugui haver una bona ventilació, no hi hauria d'haver cap problema. 

Una altra qüestió important és la de la ràtio i els grups estables. En aquest sentit, Bargalló ha insistit que a Catalunya, la ràtio és d'un mestre per cada 16 alumnes. En aquesta mateixa línia ha remarcat que els grups "han de ser tan reduïts com sigui possible".