Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha trobat pintura bituminosa antisoroll, derivada de l'amiant, relacionada per diversos estudis amb el càncer de pulmó, en 94 vagons de les sèries 3.000 i 4.000 del Metro de Barcelona, d'un total de 210 cotxes que integren aquestes dues sèries.

Segons ha informat aquest dijous TMB, aquests 94 vagons no s'han retirat de la circulació i continuen prestant servei de forma habitual encara que als mateixos se'ls dóna un tractament diferencial en el seu manteniment.

El comitè d'empresa de Metro de Barcelona ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que un d'aquests trens va ser el que es va avariar dilluns passat, dia 11, a la tarda a la Línia 1 i que un cargol va fregar la pintura amb amiant del mateix i va poder desprendre fibres perilloses.

De la seva banda, TMB ha informat que dilluns passat un tren de la Línia 1 amb pintura bituminosa "va interactuar" amb un cable, afectant el sistema de senyals d'aquesta línia. TMB va fer llavors que un tècnic d'una empresa acreditada en retirada d'amiant comprovés que la pintura del bastidor inferior del tren "no s'havia alterat", pel que es va emportar llavors al taller de reparació.

La substància de la pintura antisoroll detectada en aquests 94 trens és de "baixa proporció" i és un derivat de l'amiant "que es troba en estat no friable (que no desprèn fibres) i ben conservat, raó per la qual no representa cap perill per a les persones usuàries ni per als empleats de l'operació", ha indicat l'empresa en un tríptic informatiu repartit als treballadors.

Un portaveu de TMB ha afirmat "no tenir coneixement" de la possible mort d'un treballador jubilat de l'empresa que hauria mort l'any passat a causa d'un càncer relacionat amb l'amiant.

Els treballadors del metro van anunciar que fa uns mesos un treballador jubilat que havia estat exposat a l'amiant a les instal·lacions del suburbà va morir després de ser-li detectat en una biòpsia que tenia fibres d'amiant en el seu teixit pulmonar.

La companyia TMB va reconèixer ahir, dimecres, que un total de 20 treballadors, dels 620 que s'han sotmès voluntàriament al programa de vigilància específica per a treballadors que han estat exposats a l'amiant, pateixen alteracions pleurals, encara que no són greus i no requereixen tractament mèdic.

No obstant això, el comitè, que ha convocat aturades de dues hores per torn del 25 al 28 d'aquest mes, coincidint amb el Congrés Mundial de Mòbils, ha elevat a 150 els treballadors que tenen problemes pulmonars en diferents graus d'aquests 620 (24 %).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat