Nova operació antiterrorista a Catalunya. Els Mossos d’Esquadra han detingut un home a Empuriabrava que després d’haver-se autoradicalitzat tenia intenció de viatjar a Síria però abans cometre un atac terrorista a casa nostra, segons les investigacions fetes per la Comissaria General d’Informació (CGINF) dels Mossos d'Esquadra. La detenció es va produir el passat 2 de setembre, ingressant al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona, pendent d’un procediment d’expulsió. Està acusat d’un delicte d’autoradicalització i adoctrinament terrorista, segons han detallat els Mossos d’Esquadra en una nota de premsa, aquest dilluns, 5 de setembre. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, es tracta d'un home de nacionalitat marroquí nascut l'any 1988.

El passat mes de maig es va localitzar una granada de la guerra civil en un domicili ocupat d’Empuriabrava, a la comarca de l’Alt Empordà. En un primer moment els especialistes en desactivació d’explosius de la policia catalana van fer-se càrrec de l’artefacte, però la investigació va seguir per part d’agents d’Informació per esbrinar qui eren les persones que ocupaven, de manera il·legal, aquesta casa.

Intenció de cometre un atemptat a Catalunya

La investigació va ser interessant. Es va poder identificar la persona que havia comprat la granada, i es va poder saber que l’home, també havia comprat armes blanques i disposava d’una arma de foc simulada. Els investigadors també van poder esbrinar que l’home s’havia tornat més agressiu i havia manifestat públicament proclames a favor de la lluita armada i d’organitzacions terroristes gihadistes. Els Mossos d’Esquadra havien pogut interceptar missatges on assegurava que tenia intenció de sortir de Catalunya per anar cap a zona de conflicte però abans cometre una acció violenta a casa nostra.

L’home que tenia intenció de cometre l’atac era consumidor compulsiu de propaganda gihadista i aprofitava les xarxes socials per compartir-ho amb altres persones, un dels fets que també van ajudar als investigadors dels Mossos d’Esquadra a posar-se en alerta. L’arrestat a l’Alt Empordà estava altament radicalitzat i aprofitava els seus contactes per difondre propaganda gihadista i animar a altres persones a cometre atacs contra ciutadans, en territori català i fora. 

Tenint en compte el nivell d’inestabilitat que presentava l’home, que tenia accés a armes, els Mossos d’Esquadra van fer un seguiment exhaustiu de l’home, les 24 hores del dia. Fins aquest passat 2 de setembre, quan va poder ser arrestat. L’home estava en avançat procés de radicalització amb convicció i el propòsit d’atemptar a Catalunya. La investigació ha estat coordinada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional i tutelada pel Jutjat Central d’Instrucció número 1 de Madrid. El detingut ha ingressat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), pendent d’un procediment d’expulsió per seguretat nacional.

Més operacions antiterroristes a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra van detenir a principis d'estiu a Mòra d'Ebre i a Vespella de Gaià dues persones, també homes, que havien mostrat actituds favorables al terrorisme gihadista, després d'haver-se auto-radicalitzat a casa seva. Alhora, la Policia Nacional també ha detingut, aquest estiu, una persona que després de tornar de Síria, tenia intenció de cometre atacs a casa nostra, gràcies a la formació militar que havia rebut a la zona de conflicte.