Nova ràtzia antiterrorista dels Mossos d’Esquadra a Catalunya. En pocs dies s’han detingut dues persones que la policia catalana relaciona amb el terrorisme islamista. La detenció que s’ha conegut avui es tracta d’un home de 32 anys, arrestat a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), després d’una investigació  de la Comissaria General d’Informació a Terres de l’Ebre. Segons les informacions d’aquesta unitat antiterrorista, l’home havia canviat la seva actitud i havia aixecat sospites entre els veïns i coneguts.  

La investigació es va iniciar l’agost del 2021 quan es va tenir coneixement que l’investigat havia canviat la seva actitud, ja que s’havia tornat agressiu, feia manifestacions a favor d’organitzacions terroristes gihadistes, mostrava la seva voluntat de marxar a Síria a lluitar i a donar suport a aquestes organitzacions, i també, havia manifestat la seva intenció de cometre una acció violenta a Catalunya abans de marxar.

Propaganda i intenció de cometre atemptats

Durant la investigació es va detectar que el detingut consumia vídeos de contingut gihadista relacionats amb el DAESH, majoritàriament relacionats amb el martiri. Els Mossos d’Esquadra van decidir detenir-lo abans que pogués cometre qualsevol mena d’activitat violenta, tenint en compte que la propaganda ja es pot considerar delicte, i més si tenia intenció de fer alguna acció abans de marxar a Síria i sumar-se a una organització terrorista. 

El passat 9 de juny es va detenir l’investigat a Móra d’Ebre, sota la batuta del Jutjat Central d’Instrucció número 3. El jutge de guàrdia de Gandesa ha ordenat l’ingrés del detingut al Centre d’Internament d’Estrangers. La policia catalana no ha ofert més detalls de la investigació ni de la detenció, tampoc de si l’home tenia capacitat real d’actuar abans de sortir del país, tal com havia anunciat.

Nova operació: un detingut a Vespella de Gaià

Aquesta setmana també s’ha conegut que en una investigació conjunta de Mossos i la Policia Nacional, el passat dilluns es va detenir un home a Vespella de Gaià (Tarragonès) com a presumpte autor d'un delicte d'adoctrinament gihadista de terceres persones a favor de l'organització terrorista DAESH. 

Segons el relat policial, l'home estava "altament radicalitzat" i s'havia adherit "plenament" als postulats ideològics d'aquest grup. Així, a banda de difondre material "radical" i "violent", hauria animat a tercers a cometre "decapitacions". En la detenció, coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 3, han participat efectius de les divisions d'informació dels dos cossos policials. Després de passar a disposició judicial a Madrid, l'home ha ingressat a la presó.

df4bfdd7 eac4 4342 addf c4cec50070df
El terrorista detingut al Tarragonès, acompanyat per agents de Mossos i CNP / Cedida

Jurament de lleialtat a DAESH

El detingut, fins i tot, va arribar a presumir del seu compromís amb l'organització terrorista, a la qual hauria fet un jurament de lleialtat a DAESH. Conscient de la seva activitat, prenia diferents mesures de seguretat per evitar ser detectat. 

Entre d’altres, efectuava canvis constants de domicili, ocupant habitatges deshabitats i aïllats dels nuclis urbans que li permetien tenir un millor control de l’exterior. Els agents van destacar el seu avançat estat de radicalització i els nombrosos antecedents penals que li constaven -havia complert pena privativa de llibertat per un delicte contra les persones.