El PSOE i Unidas Podemos (UP) han pactat aquest dimecres en una esmena conjunta que les botigues que comercialitzen gossos, gats i fures tindran una pròrroga d'un any legal per tancar, un cop s'hagi aprovat la llei de protecció i benestar animal. La norma, que es troba en tramitació parlamentària, recull que la venda d'aquestes espècies com a animals de companyia tan sols podrà fer-se directament des de la "persona criadora registrada"— aquella inscrita en el Registre de Criadors d'Animals de Companyia—, i "sense la intervenció d'intermediaris", i també, que no podran exhibir-se aquests animals a les botigues amb fins comercials. 

Així mateix, PSOE i UP han proposat que s'inclogui en la futura llei que l'establiment "on es venguin animals de companyia" tingui "separacions físiques entre les zones de pas i les instal·lacions d'animals, de manera que restringeixi al públic l'accés a aquests, amb què només tindran contacte directe sota la supervisió directa del personal de l'establiment".

Altres esmenes: exclusió dels animals utilitzats en investigació

Però aquestes no han estat les úniques esmenes presentades pels grups del govern. També n'han registrat una en referència a l'exclusió d'aquesta llei de les espècies criades, mantingudes i utilitzades en experimentació i altres fins científics (incloent-hi la docència) i les utilitzades en investigació clínica veterinària. Una altra quant a la definició del que seria la "reubicació" en el cas de les colònies felines traslladades a un nou emplaçament condicionat a aquest efecte, "amb la supervisió" d'un veterinari expert en medicina de col·lectivitats i respectant el benestar i la salut d'aquests animals.

PSOE i UP també han plantejat que en els esports cinològicsper exemple, l'entrenament de gossos per a treballar a la Policia o les Forces Armades—, s'haurà de preservar el benestar animal i els entrenaments seran respectuosos amb la seva naturalesa. En el cas dels cetacis en captivitat, una cosa molt criticada pels defensors dels animals, especialment els projectes de granges de pops, el PSOE i Podem han pactat que a partir de l'1 de gener del 2026 només es podran criar i mantenir captius en centres que puguin garantir la idoneïtat de les seves instal·lacions, del seu manteniment en captivitat i del personal per a aquesta activitat.

La previsió és que la llei s'aprovi a finals d'any

Malgrat que els dos grups parlamentaris del govern hagin presentat esmenes conjuntes, el projecte de llei ha estat molt polèmic dins del govern, i de fet, el grup socialista també va presentar esmenes particulars. Una d'elles, per excloure els gossos de caça de la llei. Una esmena que Podem i els altres grups animalistes rebutgen perquè consideren que no es pot protegir legalment uns gossos i altres no només basant-se en l'activitat que desenvolupen. 

La previsió és que la llei, impulsada pel Ministeri de Drets Socials que dirigeix Ione Belarra, es pugui aprovar abans de finals d'any. Després que aquest dimecres hagi conclòs el termini de presentació d'esmenes dels grups parlamentaris al projecte de llei, es donarà pas al debat a la comissió competent amb competències legislatives plenes per tramitar-se de forma urgent.