Una calamarsada ha deixat inoperativa aquest dijous una de les pistes de l'aeroport de Barcelona-El Prat de Llobregat i ha obligat a desviar diversos avions, al mateix temps que provoca retards generalitzats en les operacions.

L'episodi de pedra s'ha produït aproximadament entre les 6 i les 7.00 hores i està complicant l'activitat a l'aeroport català, encara que els operaris treballen per retirar la calamarsa de les pistes i s'espera que la normalitat torni en poc temps.

TUIT Aena

La pista més afectada és la del mar, que ha estat completament inoperativa uns 40 minuts, i la previsió és que comenci a funcionar de manera progressiva a mesura que es retira l'acumulació de calamarsa. Les altres dues pistes han quedat també afectades, encara que en menor mesura, per l'episodi de calamarsa que s'ha registrat a tota la comarca del Baix Llobregat.

La calamarsa que ha caigut s'està retirant mecànicament en no ser útil en aquest cas l'ús de sal, per la qual cosa l'operació de neteja comporta més temps. No arriben a mitja dotzena els avions que havien d'aterrar al Prat (Baix Llobregat) i que han hagut de desviar-se per aterrar a d'altres aeroports.

La nevada

El que per a uns és mala notícia, és bona per a altres. La majoria d'estacions d'esquí alpí del Pirineu obriran la temporada 2021-2022 entre divendres i dissabte, en part gràcies a la llevantada que els ha portat neu aquesta setmana.

Les primeres a obrir ho faran divendres i seran Port Ainé, del grup FGC, al Pallars Sobirà i la privada Masella, a la Cerdanya. Baqueira Beret, a la Val d'Aran, té previst arrencar temporada dissabte, igual que la Molina, Vallter 2000, i Boí Taüll.

masella pistas esqui nieve

Dos treballadors de Masella preparen les pistes / ACN

Pel que fa a Espot, fonts de FGC han comentat que encara no està clar si obrirà divendres o dissabte. D'aquesta manera, les estacions d'esquí preveuen escalfar motors en vista al pont de la Puríssima. Per ara, Port del Comte, al Solsonès, i Vall de Núria, al Ripollès, encara no han anunciat data d'obertura.

La majoria de complexos obriran parcialment les pistes a l'espera de noves precipitacions. Això no obstant, si es mantenen les temperatures baixes s'aprofitarà per fabricar neu artificial.

D'altra banda, aquest dimecres va caure neu al Ripollès que va emblanquinar la Vall de Camprodon, on a partir de Setcases ja va quedar enfarinat. Allà van caure uns cinc centímetres però es va barrejar amb la pluja. Una màquina llevaneu va retirar els gruixos acumulats del centre del poble. 

 

Foto principal: Una de les pistes de l'aeroport del Prat / ACN