Catalunya s'ha llevat aquest matí amb temperatures sota zero a la majoria del territori. El vent siberià que bufa des de dimecres ha provocat que les mínimes toquessin fons. Segons les dades registrades pel Servei Meteorològic de Catalunya, la sensació tèrmica d'aquest matí ha estat la més freda de l'hivern fins ara.

Mapa de temperatures METEOCAT

Mapa de temperatures a les 06h del matí, Meteocat

A excepció d'alguns punts de la costa, la majoria de municipis i ciutats de Catalunya ha patit glaçades, algunes de molt severes, com els -9 a la Vall de Núria, -7ºC a Cardona, -10ºC a Prades, -5ºC a Olot, -7ºC a Manlleu, -3ºC a Sabadell i Girona, i -2ºC a Lleida. A Barcelona, tot i que els graus eren postius, han estat fins les 10 del matí inferiors a 3 graus. 

Segons el Meteocat, encara que aquest és el dia més fred d'aquest hivern, ja n'hi va haver l'any passat d'altres amb aquestes temperatures, però en algunes localitats no es registraven aquestes temperatures tan baixes des del febrer de l'any 2012, com en el cas de Cunit (Baix Penedès), que ha registrat -2,4 graus, o a Orís (Osona), que ha mesurat -8,3.

La sensació de fred, a més, s'ha accentuat pel vent que bufa a molts llocs de Catalunya, que han arribat a ratxes de fins a 108 quilòmetres per hora a Portbou (Alt Empordà), 63 a Montroig del Camp (Baix Camp) i gairebé 50 a la Cerdanya.

Previsió per avui

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que aquest divendres la temperatura màxima més baixa en general que la resta dels dies de la setmana. Oscil·larà entre els -3 i 2 ºC al Pirineu, entre els 1 i 6 ºC al Prepirineu i la depressió Central, entre els 4 i 9 ºC al prelitoral, i entre els 6 i 11 ºC al litoral. A més, a partir de la tarda augmentarà la nuvolositat al vessant nord del Pirineu on quedarà molt ennuvolat o cobert.

Al final del dia són probables algunes nevades al vessant nord del Pirineu, febles i minses o localment poc abundants.

Pel que fa les ratxes de vent, a cotes altes del Pirineu, nord de l'Alt Empordà i a les terres de l'Ebre hi haurà algunes ratxes molt fortes. A punts de l'interior del quadrant nord-est, nord de Ponent i litoral central hi haurà estones de vent fluix i de direcció variable. 

Pel cap de setmana s'espera un lleuger augment de les temperatures.