La temperatura ha arribat a pics de 42 graus de màxima a les estacions de Lleida de la Femosa, al Segrià, i a Oliana, a l'Alt Urgell aquest dijous al migdia. És el valor més alt que s'ha registrat a Catalunya en un mes de juny. 

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, també s'han fregat els 40 graus a Girona, Vic i Tremp. 

En el segon dia de l'onada de calor del Servei Meteorològic de Catalunya ha alertat que l'onada de calor arribarà al seu punt àlgid entre aquest dijous i divendres, i que persistirà com a mínim fins diumenge.

Es preveu, a més, que s'assoleixin valors màxims de temperatura d'entre 36 i 41 graus a l'interior de Catalunya, que poden arribar puntualment fins als 42 o 43, i d'entre 30 i 35 graus al litoral. A més, la temperatura mínima quedarà per sobre dels 20 graus a gran part del país, i fins i tot al voltant dels 25 graus en alguns punts. L'SMC ha emès diversos avisos de Situació Meteorològica de Perill de grau 5 per onada de calor.

A més, la mateixa font subratlla que els models meteorològics a mig termini indiquen que l'episodi de calor anirà afluixant durant la setmana vinent, tot i que els valors tèrmics es mantindrien per sobre de la mitjana climàtica.

Protecció civil demana evitar el sol

Degut els incendis que cremen a la Ribera d'Ebrea la Terra Alta i al Ripollès, Protecció Civil ha emès un avís de confinament per tancar-se dins de casa. 

L'organisme avisa també que l'onada de calor pot provocar deshidratació per l'exposició al sol i augmentar el risc d'incendis forestals. Protecció Civil es fa així ressò de les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i recomana limitar l'exposició al sol, triar llocs ben ventilats, ingerir menjars lleugers rics en aigua i sals minerals, beure aigua en abundància o altres líquids i vestir teixits lleugers i de color clar que cobreixin la major superfície possible de pell i el cap.

Així mateix, aconsella evitar l'exercici físic prolongat en les hores centrals del dia i prestar especial atenció a malalts, persones majors soles o acompanyades, nens i animals domèstics, com gossos o gats.