El president del Tribunal Constitucional (TC), Cándido Conde-Pumpido, assenyalarà per al primer Ple d'aquest òrgan de febrer, els dies 7,8 i 9, l'estudi del recurs d'inconstitucionalitat presentat el 2010 pel PP contra la llei de l'avortament. Així ho ha anunciat aquest dimarts en el Ple Governatiu del TC en el qual ha explicat el seu pla de treball per als propers mesos, de tal manera que per al segon Ple de febrer (els dies 21, 22 i 23) està previst abordar els recursos contra la regulació de l'eutanàsia i en el primer de març (els dies 7, 8 i 9) els presentats contra la llei d'Educació de 2020, informa el tribunal.

El primer gran objectiu del nou president del Tribunal Constitucional és dictar sentència sobre el recurs del PP a la llei de l'Avortament que el partit, llavors presidit per Mariano Rajoy va presentar el 2010, fa ja 13 anys. Aquest és un dels "assumptes pendents" més important que es troba el TC després de la seva renovació i fa més d'una dècada que està guardat en un calaix. El PP va presentar aquest recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma de la llei de l'avortament, que va promoure el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero el 2010. Concretament, demanaven al Constitucional que revisés diferents articles, entre ells el 12, que garanteix el dret a l'avortament; el 13.4, que feia referència a les menors d'edat; el 14 i 15, sobre els terminis de 14 i 22 setmanes de la interrupció voluntària de l'embaràs.

Castella i Lleó, contra la llei

El Consell de Ministres aprovarà avui un acord pel qual es requereix d'incompetència al Consell de Govern de la Junta de Castella i Lleó en relació amb "actuacions que vulnerin o menyscabin la Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, o el Reial Decret 825/2010, de 25 de juny, de desenvolupament parcial de l'anterior". Segons ha informat la Secretària d'Estat de Comunicació, aquest requeriment d'incompetència a la Junta de Castella i Lleó "inclou aquelles actuacions constitutives de via de fet", que vulnerin o menyspreïn els drets regulats en la Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, i el RD 1825/2010, de 25 de març, que el desenvolupa. La Junta té un termini d'un mes per contestar.

El Consell de Ministres adoptarà aquest acord dos dies després de realitzar un requeriment oficial a la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó perquè s'abstingui d'aprovar o aplicar alguna mesura que vulneri l'actual normativa respecte a la Interrupció Voluntària de l'Embarazo (IVE) després de l'anunci realitzat per l'Executiu autonòmic per adoptar mesures sobre l'avortament. Vox va anunciar que s'oferirà escoltar el batec fetal a les dones "que tinguin clar que volen avortar", i que cal oferir una ecografia 4D. Aquest dilluns el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va desmentir que a partir d'ara s'obligui "en res" a mèdics i pacients, i que seran les dones les que escullin si volen més informació sobre la interrupció del seu embaràs.