Minuts abans de les 17h, els organitzadors de la manifestació de Tarragona només podien assegurar que se superarien, de molt, els 50.000 assistents (48.000 són les persones que s'havien inscrit ahir a les 24h, abans que petés la pàgina web on es feien les inscripcions). A la gent de Tarragona se li ha afegit gent vinguda de les comarques properes i del País Valencià, que han arribat amb 200 autobusos, en tren, en cotxes particulars i fins i tot en una caravana de 350 motos. Finalment els organitzadors han estimat el nombre de participants en 110.000.

110.000 assistents

Pere Grau, en representació de l'organització de l'acte ha comparegut davant la premsa per expressar la seva satisfacció per un ple que desbordava les seves expectatives. L'Assemblea i Òmnium havien calculat que la part central de la Rambla Nova podia acollir, des de la plaça Imperial Tarraco fins al mar unes 65.000 persones. Però finalment s'ha omplert la part central del passeig, però també els laterals i les voreres. A partir d'això fan una primera estimació de 110.000 persones presents, el que convertiria aquest acte, sens dubte, en el més multitudinari viscut a la ciutat de Tarragona. L'organització ha mostrat la seva satisfacció perquè no hi ha hagut pràcticament cap incidència. Pere Grau ha afirmat que no tenien cap dubte que Tarragona i les comarques de la zona respondrien a la crida, a desgrat dels que havien volgut fer creure que no es mobilitzarien massivament. Ha afirmat que la veritable veu dels pobles de la zona s'han escoltat avui, a la Rambla Nova, de forma inequívoca. I ha assegurat que l'acte d'avui és la demostració palpable que "aquest poble està més viu que mai", i que l'independentisme gaudeix de molt bona salut a desgrat dels atacs de l'Estat. Ha acabat assegurant que continuarien treballant "perquè aquest sigui l'últim Onze de Setembre que celebrem al Regne d'Espanya".

Ambient festiu

Un gran nombre de colles castelleres, esbarts dansaires, grups de música i colles geganteres s'han concentrat al llarg de la Rambla Nova, el lloc de l'esdeveniment. L'assistència era d'allò més diversa: des d'escocesos amb les seves banderes i els seus kilts fins a grups d'escolars. El clima era tranquil i familiar. Entre les pancartes, predominaven les que exigien un referèndum d'independència el 2017, i les que proclamaven la seva solidaritat amb els líders sobiranistes processats.

Dirigisme

A l'acte hi ha hagut poques iniciatives del públic: uns quants crits i consignes abans de l'inici de l'acte, i una retirada ràpida i discreta després de la seva finalització. Els moments de màxima emoció ha estat quan als parlaments s'ha connectat la reivindicació de la sobirania amb el del conflicte de l'aigua de l'Ebre, en aquest moment els manifestants han cridat, en cor, "Lo riu és nostre". Per altra banda, hi ha hagut un gran aplaudiment de solidaritat per Forcadell, Mas, Munté i Rigau quan s'han realitzat els parlaments de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.