El Govern té previst aplicar ben aviat noves restriccions per frenar l’expansió del coronavirus. Una de les mesures anunciades és la restricció de l’activitat a les universitats, concretament les classes teòriques. Aquesta mesura entrarà en vigor aquest dijous, segons han acordat aquest dimarts els centres universitaris i el Govern en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

La mesura, avançada de bon matí per la rectora de la UAB i vicepresidenta de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Margarita Arboix, arriba després que el Departament de Salut demanés a les universitats passar a la docència telemàtica davant l'empitjorament de la situació epidemiològica a Catalunya. L'inici de les classes virtuals serà a tots els centres el mateix dia, i en principi es mantenen les activitats previstes per aquests dimarts i dimecres.

Universitat, segura

La rectora Arboix, en declaracions a Els Matins de TV3, ha explicat que, de la mateixa manera que passa a les escoles, el contagi a les universitats és molt insignificant. Arboix ha insistit que la universitat és un espai segur, però que es posaran en marxa les restriccions atenent a la petició de Departament de Salut, que vol reduir la mobilitat i la socialització per evitar contagis entre els joves. “El més important és la salut dels ciutadans”, ha afegit.

Com ja va avançar ahir dilluns el Consell Interuniversitari, les restriccions afectaran únicament a les classes teòriques, que es duran a terme de forma telemàtica, mentre que es mantindrà la presencialitat a les classes pràctiques i altres activitats amb grups reduïts.

Arboix ha assegurat que els centres estan preparats per fer les classes de forma telemàtica.  “Els professors ja estan avisats i tothom s’està posant en marxa per tenir-ho tot preparat".

Rebuig dels estudiants

Els estudiants, però, prefereixen realitzar la formació presencial i rebutgen la universitat a distància. Així el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha lamentat que el Govern hagi formulat la petició “de manera unilateral”, sense tenir en compte ni l'opinió dels rectors ni la dels alumnes. Afegeixen que no existeixen “evidències empíriques” que el focus de contagi es produeixi a les aules i, ben al contrari, les considera “espai segur” pel fet que alumnes i professors porten mascareta i “respecten” les distàncies i normes de seguretat.