El Tribunal Suprem ha confirmat l'anul·lació del Pla General de Política Forestal (PGPF) de Catalunya després que hagi desestimat el recurs de cassació de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el 2017 ja va anul·lar el pla arran d'un recurs d'Ecologistes en Acció. El pla, que tenia vigència del 2014 al 2024 i un pressupost de 500 milions d'euros, va ser impugnat pels ecologistes per falta de participació ciutadana, incompliment de lleis de protecció de la natura catalanes, espanyoles i internacionals, i per la important aposta que feia per subvencionar les explotacions privades de fusta per sobre de la sostenibilitat. Ara el Govern haurà d'elaborar un altre pla.

Segons el recurs de l'entitat ecologista, el pla incompleix l'estratègia europea de biodiversitat 2020, l'espanyola de conservació vegetal 2014-2020 i la llei catalana de Patrimoni Natural i Biodiversitat del 2007.

La secció primera de la sala contenciosa-administrativa del Suprem, en una breu sentència de sis pàgines de dilluns passat, a la qual ha tingut accés l'ACN, decideix no admetre a tràmit el recurs en considerar que la Generalitat no ha argumentat prou si el PGPF era de caire legal i polític o només administratiu, i per això no es pot presentar recurs de cassació al Suprem si només és un acte administratiu, com diu la Generalitat, ni el Govern pot al·legar alhora que això deixa sense legislació la gestió forestal de Catalunya.

Segons ha explicat a l'ACN el portaveu de l'entitat, Jaume Grau, un bon pla de gestió forestal ha de preservar un mínim del 5% dels boscos per a evolució natural, sense intervenció humana, cosa que el PGPF només feia en un 0,3% de la superfície, incloent les zones protegides. També proposen que hi hagi diversos usos al bosc, com el cultiu de bolets, fongs i tòfones, o l'aprofitament cultural i turístic, a banda de l'explotació de la fusta. Igualment, aposten per diversificar les espècies, apostant per les autòctones com el bosc de ribera, roures i alzines, i reduint la proporció de pins, que faciliten l'extensió dels incendis