Les xarxes socials i les plataformes digitals s'adapten a les noves aplicacions de la intel·ligència artificial (IA), les quals no sempre són positives. És el cas d'Spotify, que ha vist com el seu catàleg s'ha infestat de cançons generades per IA. Això entra en conflicte amb els drets de les cançons o les veus de cantants que es fan servir per generar una peça musical nova amb la intel·ligència artificial. Justament, per aquest motiu, Spotify ha anunciat la retirada de desenes de milers de cançons generades amb aquesta tecnologia. 

🎼 Universal Music exigeix a Spotify i Apple que no utilitzin la IA amb les seves cançons

D'un cop, Spotify s'ha desfet del 7% del seu catàleg, el qual s'havia generat amb IA. Una de les principals apps que s'ha popularitzat per fer cançons amb IA és Boomy. A la seva web es promet poder crear "cançons originals, fins i tot si no has fet mai música". Es presenta com un recurs fàcil per desfermar la creativitat dels seus usuaris. Però, com passa sovint amb aquesta mena de tecnologia, parteix d'una base, és a dir, d'un producte original. En aquest cas, cançons, les quals es troben protegides per drets d'autor.

boomy creacio cançons ia

Pàgina web de Boomy

Les discogràfiques i la IA 

L'escalda en el desenvolupament i l'ús de la IA ha posat a moltes companyies en alerta, entre elles les discogràfiques. Una de les primeres a alertar de l'ús d'aquesta tecnologia és Universal Music. Una de les quatre discogràfiques més importants del món, ha exigit als serveis de streaming com Spotify i Apple Music que impedeixin que les empreses d'intel·ligència artificial facin servir les seves cançons per entrenar els seus algoritmes en la creació de música. 

Alerta dels experts

Les veus crítiques amb el desenvolupament desenfrenat de la IA no es posicionen en contra d'aquesta tecnologia en si mateixa, sinó de l'avenç sense control ni protecció per a la societat. Experts tecnològics, científics, polítics i empresaris s'han unit per signar conjuntament una carta on es demana aturar temporalment el seu desenvolupament. Es proposa que els experiments actuals d'IA se suspenguin durant sis mesos.

Les alertes també arriben des dels mateixos que s'han dedicat a desenvolupar aquesta tecnologia. És el cas de l'informàtic  i psicòleg cognitiu britànic Geoffrey Hinton, un dels pares de la intel·ligència artificial, qui ha explicat que "se'n penedeix" del treball de la seva vida i ha deixat la seva feina a Google, a on ha treballat durant més d'una dècada, "per poder parlar lliurement sobre els riscos de la IA".