Universal Music se suma a la llarga llista de companyies, tecnòlegs i experts que demanen posar el fre amb la intel·ligència artificial (IA). Universal, una de les quatre discogràfiques més importants del món, ha exigit als serveis de streaming com Spotify i Apple Music que impedeixin que les empreses d'intel·ligència artificial facin servir les seves cançons per entrenar els seus algoritmes en la creació de música

Les màquines que utilitzen la IA per crear cançons es basen, com en altres casos, en un coneixement prèviament existent. És a dir, fan servir les cançons d'altres autors i les seves característiques per crear-ne de noves. Tanmateix, aquestes cançons originals estan subjectes a un dret d'autor a l'hora de ser utilitzades. Segons Universal, algunes plataformes de streaming podrien estar permetent l'ús de les seves propietats sense permisos ni compensacions econòmiques, per la qual cosa afirma que arribarà fins als tribunals si fos necessari. 

Altres sectors que apunten el risc de la IA

Alguns actors de doblatge veuen en perill la seva feina, ja que aquesta tecnologia pot fer servir el timbre de veu de l'actor original i adaptar-lo a un altre idioma sense que es noti i, per tant, es pot prescindir de la feina dels actors de doblatge. El sindicat d'Actors de Veu i Voice Talents (AVTA) a Madrid ha fet públic un comunicat en què alerta de la situació. El detonant per denunciar aquest perill per a la seva professió ha estat la convocatòria d'actors fa unes setmanes per part d'un estudi madrileny per gravar emocions, l'únic matís que les màquines no poden generar. 

Un pas enrere amb la IA

Les veus crítiques amb el desenvolupament desenfrenat de la IA no es posicionen en contra d'aquesta tecnologia en si mateixa, sinó de l'avenç sense control ni protecció per a la societat. Experts tecnològics, científics, polítics i empresaris s'han unit per signar conjuntament una carta on es demana aturar temporalment el seu desenvolupament. Es proposa que els experiments actuals d'IA se suspenguin durant sis mesos. Per què? Per tenir temps per valorar els potencials riscos d'aquesta tecnologia i generar un marc legal sòlid al voltant de la IA. 

"La societat ha fet una pausa en altres tecnologies amb efectes potencialment catastròfics per a la societat. Podem fer-ho aquí. Gaudim d'una llarga pausa estiuenca de la IA i no ens afanyem a caure-hi sense estar preparats", es recorda en la carta signada per figures tan destacades com el director executiu de Tesla, Elon Musk; el cofundador d'Apple Steve Wozniak; els investigadors nord-americans Yoshua Bengio, Stuart Russel o els espanyols Carles Sierra i Ramón López de Mantaras.