El camí no ha estat fàcil, però Protecció Civil ha fet bona la dita: La tercera és la bona. Aquest dijous s’ha tornat a fer una prova del sistema d'alertes que s’envien als mòbils a la zona de Girona i a les comarques centrals i sembla que ha funcionat i el 90% dels mòbils l’han rebut. Des d’Interior es qualifica "d'èxit" la prova que s'ha fet aquest dijous al matí. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha remarcat des de Girona, on ha seguit l’evolució del simulacre, la importància de fer aquest tipus de proves perquè la població estigui preparada en cas de necessitat.

Cal recordar que abans d’aquesta prova d’avui a Girona que ha funcionat, Protecció Civil ho va provar dues vegades al Camp de Tarragona —durant un simulacre abans d’acabar l’any i també a principi d’abril— i en les dues va ser un estrepitós desgavell. El 90% dels mòbils que havien de rebre l’alerta no la van rebre. Protecció Civil, en aquell moment, va acusar el Ministeri Interior de no haver configurat correctament el sistema, que penja de l’ens estatal.

El 90% dels mòbils reben l'alerta

En dades, es calcula que prop del 90% de la població d'aquestes zones ha rebut l'avís als seus dispositius mòbils. Les dades s'extreuen de les 3.500 enquestes que els ciutadans han respost de forma voluntària —500 només a Girona ciutat— i la informació facilitada pels equips d'emergències desplegats arreu de territori.

Alertes
La prova d'alertes ha funcionat a Girona i comarques Centrals, segons Interior / Interior

L'únic punt on s'han registrat problemes ha estat al recinte de Montserrat, justament avui, el dia de la Mare de Déu. El subdirector general de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que s'haurà d'analitzar què ha passat amb l'antena que hi ha a la zona del Monestir i del massís, un dels punts més emblemàtics de Catalunya.

Unes 500 persones han trucat al 112 preguntant què passava

Fins a les 12.15 hores, un total de 4.073 ciutadans havien respost l’enquesta. Les dades preliminars i sense filtrar respostes errònies, mostren que aproximadament el 90% de la ciutadania afirma haver rebut el missatge. S’ha detectat, gràcies als observadors distribuïts pel territori, una manca de recepció de missatges en el recinte del Monestir i Basílica de Montserrat. La directora de Protecció Civil de la Generalitat ho ha posat en coneixement de la Dirección General de Protección Civil, que és el desenvolupador i propietari de l’eina d’enviament, perquè n’esbrini la causa i s’hi posi remei.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 12.00 hores un total de 464 trucades de ciutadans que han rebut el missatge i demanaven informació al respecte. Per comarques, 81 ciutadans han trucat des del Gironès (18,16%), 77 des de la Selva (17,26%), 64 des del Bages (14,35%), 60 des del Baix Empordà (13,45%), 60 des d’Osona (13,45%), 48 des de l’Alt Empordà (10,76%), 25 des de la Garrotxa (5,61%), 13 des del Berguedà (2,91%), 13 des del Berguedà (2,91%) i 12 des del Maresme (2,69%).

Difusió massiva d'alertes en poc temps

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta. El sistema permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que se seleccionen en funció d’on es vol alertar la població. En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, en considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de protecció civil.