Els sindicats dels Mossos d'Esquadra fa dies que demanen mitjans, materials i mesures tant perquè els mossos puguin donar bon servei en els dispositius pel Covid-19 com per protegir-se davant una possible infecció. Uspac, Fepol i CCOO fa dies que fan les reclamacions. Algunes van començar fa 10 dies, just a l'inici del confinament. Denuncien que falta material de protecció i que cal ajustar bé els horaris per garantir els serveis. 

El sindicat policial USPAC ha demanat que es faci el test de coronavirus a tots els mossos que tinguin símptomes, hagin tingut contacte amb casos positius o estiguin aïllats però sense haver-se fet cap prova. En una carta que han dirigit al director general de la Policia, Pere Ferré, el sindicat alerta que amb les mesures actuals els agents poden ser vectors transmissors del virus. "No ens podem permetre una gran infecció al cos", constaten, i afegeixen que són "serveis essencials".

Concretament, el sindicat critica que en les indicacions internes que han rebut s'informa que en cas de manca d'efectius "es podrà considerar la reincorporació al lloc de treball sense prova PCR però amb mascareta quirúrgica", i adverteixen que la mascareta no és "una barrera" que eviti el contagi. "El fet de reincorporar al servei possibles contagiats no fa més que posar en risc la propagació de la malaltia i fa que els mateixos mossos ens convertim en vectors del virus", avisen.

També es queixen que se'ls indiqui que en cas de no tenir símptomes però sí d'haver estat en contacte amb un cas positiu s'esperin set dies a fer el test, i recorden que es pot continuar encomanant el virus encara que se sigui asimptomàtic.

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha presentat una proposta d’horari per afrontar amb garanties el dispositiu ORIS i l’actual situació provocada per la pandèmia del Covid-19. Aquesta organització sindical ha registrat avui un escrit demanant la retirada de l’horari 4 x 2 i la implantació al cos, d’un quadrant 7 x 14 (set dies amb dotze hores de treball per catorze dies de confinament) amb la distribució de tots els efectius en sis escamots.

El sindicat també ha detmanat aquests darrers dies al Departament d’Interior que asseguri el correcte desenvolupament de les tasques policials, dotant a tots els efectius del material necessari, tal com ordena la resolució del mateix director general de la Policia.

El Sector de Mossos d’Esquadra de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO ha remès a la direcció general de Recursos Humans del Departament d’Interior un escrit en el qual exigeixen el compliment immediat de la llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL). En l’actual situació de greu crisi sanitària del coronavirus que està vivint el conjunt de la ciutadania, "també els policies tenen el dret a vetllar per la protecció de la seva salut, i en aquest sentit, és imprescindible que l’Administració no caigui en discursos buits i compleixi escrupolosament amb la prevenció dels seus funcionaris i de les seves funcionàries policials" diuen.

Al voltant d’uns 700 agents estan confinats en els seus domicilis i més de 10 estan infectats pel coronavirus. "Aquest és el resultat de la nefasta gestió en matèria de riscos laborals que ha portat a terme el Departament d’Interior" denuncien.

El cos de Mossos d’Esquadra és un col·lectiu d’alt risc davant el contagi biològic i un factor de risc de propagació associat a la seva feina, si no s’adopten les mesures adequades. Per això CCOO està recollint les inquietuds dels agents del cos en el desenvolupament de les seves actuacions inspectores, en relació a l’Estat d’alarma pel coronavirus, i es constata un elevat risc per la seva penositat, perillositat, toxicitat, insalubritat, jornades a torns i nocturnitat. "És per això que des del primer dia s'està sol·licitant a l’administració de la Generalitat el compliment de l’obligació de proporcionar equips de protecció individuals (EPI) adequats i homologats per a l’exercici de les seves funcions, i de vetllar pel seu ús efectiu quan sigui necessari" asseguren.

D’altra banda, la Confederació Europea de Seguretat (EUROCOP), organisme que representa a milers de policies autonòmiques i locals de tot l’Estat i de la qual CCOO forma part, acaba d’exigir que les administracions públiques atenguin els cossos policials com a col·lectiu de risc i que es doti del material unipersonal necessari  els agents per poder afrontar el repte que el Covid-19 planteja en els diferents serveis.

CCOO considera que un cop més l’administració de la Generalitat ha donat l’esquena al cos de Mossos d’Esquadra, pel desistiment total de la prevenció de la seguretat i salut de la seva policia. Per aquest motiu recorden que "l’actual normativa d’infraccions i sancions en l’ordre social és molt clara a l’hora de determinar quins són els responsables per accions o omissions relacionades amb la prevenció i la salut laboral".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat