El sindicat Jusapol prepara un homenatge a Barcelona als agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que van participar en l'Operació Copèrnic durant la tardor passada a Catalunya. Està previst que l'acte se celebri el 29 de setembre d'aquest any, dos dies abans del primer aniversari de l'1-O, i el sindicat entregarà a "tots i cada un d'ells un present commemoratiu com a reconeixement al seu esforç i entrega".

Segons una nota del sindicat, es vol homenatjar els agents "que lamentablement i en moments de màxima tensió social van saber amb la seva professionalitat complir fidelment les obligacions del seu càrrec, sacrificant en molts casos la seva vida, tant personal com familiar". En aquest sentit, lamenten que "són mereixedors d'aquest reconeixement públic que, per diversos motius, se'ls ha negat".

El cost de l'operació Copèrnic va ascendir a 87 milions d'euros, amb un desplegament estable de 4.500 efectius que, en el cas dels dies 30 de setembre i 1 i 2 d'octubre, va arribar als 6.000, segons l'aleshores ministre d'Interior Juan Ignacio Zoido. Els agents van causar un miler de ferits el dia 1 d'octubre per reprimir el referèndum de diversa consideració, entre els quals hi ha una home que va perdre un ull per una pilota de goma, prohibides a Catalunya pel Parlament.