El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona (Creaf-UAB) han firmat un conveni amb l'objectiu d'analitzar i estudiar de forma conjunta els efectes del canvi climàtic. Ho faran a través de la ciència ciutadana i sobre el calendari de la naturalesa, amb els canvis que experimenten la flora i la fauna al llarg del temps, segons ha informat aquest dimecres la UAB en un comunicat.

El SMC i el Creaf compartiran i explotaran conjuntament les dades que recullen com, per exemple, les bases de dades d'observacions de la població en 'RitmeNatura.cat', que coordina l'organisme de la UAB, i 'Xarxa Fenocat', competència del SMC, i d'aquesta manera, es podrà analitzar amb la perspectiva del canvi climàtic.

En aquest sentit, el director del Creaf, Joan Pino, ha precisat que l'olivera "floreix 19 dies abans que el 1971 i la vinya ho fa 11 dies més aviat". S'ha recalcat que cada dècada s'avancen quatre i dos dies, respectivament, així com per exemple la pera madura 37 dies abans que fa 50 anys i l'albercoc ho fa 28 dies. Es tracta de dades recollides al Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics del SMC sobre el municipi de la Serra d'Almos (Tarragona), gràcies a l'observació de l'agricultor Josep Borrell durant gairebé cinc dècades.

D'altra banda, la xarxa d'estacions meteorològiques ha constatat que la temperatura mitjana del gener passat va ser tres graus més alta que l'aconseguida el mateix mes entre 1961 i 1990. Al gener hi va haver un augment global de 3,1 graus de la temperatura mitjana, i en algunes zones del nord de Rússia, per exemple, l'anomalia ha estat de fins a vuit graus més.