Ja se saben més detalls sobre el funeral del papa emèrit, Benet XVI, que va morir el passat dissabte 31 de desembre, als 95 anys. Aquest dilluns va començar la capella ardent de Benet XVI, que s'allargarà durant 3 dies per ser acomiadat pels fidels. Benet XVI tindrà aquest dijous un funeral en la plaça de Sant Pere molt similar al tradicional propi dels pontífexs, però amb "adaptacions" i canvis al ser un pontífex no regnant. "La litúrgia, 'grosso modo', calca el model d'exèquies d'un summe pontífex. La base és aquesta, amb alguns elements particulars que donen originalitat al ritu i altres que falten per ser propis al pontífex regnant", segons va explicar el portaveu de la Santa Seu, Matteo Bruni.

Els cerimoniers del Vaticà han treballat en l'elaboració d'un llibret per al funeral de Benet XVI donada la seva particularitat, la d'haver-se convertit en 2013 en el primer papa que va renunciar al seu càrrec en sis segles d'història, des de temps de Gregori XII. D'aquesta manera, serà un ritual solemne amb algunes "adaptacions", ja que el seu successor, el papa "regnant", Francesc, no només continua viu sinó que s'encarregarà de presidir el funeral.

Detalls del funeral de Benet XVI

El Vaticà ha indicat que "hi ha alguns elements que donen originalitat al ritu" i "altres elements que falten referits als més específics d'un Papa regnant". Entre aquests detalls, per exemple, s'han eliminat les pregàries finals referents a l'Església de Roma i les Esglésies orientals, específiques d'un Papa actiu en l'exercici del seu càrrec, així com les lectures (es llegirà un passatge del Llibre del profeta Isaïes i la Primera Carta de Sant Pere). Així doncs, tampoc es proclamarà el mateix Evangeli que en el funeral de Wojtyla. 

Benet XVI serà enterrat sense vestir el pal·li, que es col·locarà en el taüt, com es fa per als bisbes emèrits, després d'un funeral "solemne, però sobri", tampoc durà el bastó de la "creu pastoral" que li corresponia com a pastor de l'Església. El fet de no ser el papa regnant, marca que no pot mostrar els símbols de poder propis de l'Església. Una altra absència important és la de les sabates color bordeus, que en el cas de Benet XVI porta uns negres.

En canvi, Benet XVI vestirà els paraments pontificis, la casulla o mantell vermells (color de dol papal) sobre la túnica blanca, així com la mitra sobre el seu cap. Al funeral només assistiran oficialment les delegacions de govern i la Presidència d'Itàlia i Alemanya. El que no se celebrarà serà el ritual del conclave per triar un successor, ja que no es tracta de la defunció d'un papa en actiu. D'altra banda, Benet XVI reposarà en un triple fèretre com els seus antecessors: primer en un de xiprer folrat amb vellut carmesí, que serà introduït en un altre de zinc segellat i que, al seu torn, acabarà dins d'un tercer en fusta d'om.

Una vegada s'acabi la capella ardent del papa emèrit aquest dimecres a les 19 hores, un gruix dels col·laboradors de Benet XVI es quedaran a l'interior de la basílica de Sant Pere per dur a terme un dels ritus més antics de la tradició papal, segons va explicar el portaveu del Vaticà. Així doncs, aquesta nit, les despulles del papa emèrit seran traslladats a un taüt de xiprer. A continuació, abans de tancar el fèretre, el seu secretari Georg Gänswein serà l'encarregat de cobrir la seva cara amb un vel de seda, al costat del cos de Ratzinger, es ficaran les medalles i monedes encunyades durant el seu pontificat, entre 2005 i 2013, fins a la seva històrica renúncia, així com els diferents pal·lis que va tenir com a arquebisbe i papa, l'estola de llana blanca que s'emporta sobre les espatlles en senyal de jurisdicció. També s'introduirà, en un cilindre de metall, l'anomenat "Rogito", un breu text amb els actes més destacables del període de Benet XVI. 

Funeral presidit pel papa Francesc

El fèretre del pontífex emèrit, que reposa ara en la capella ardent disposada en la basílica de Sant Pere, sortirà del temple aquest dijous al voltant de les 08:50 hores, 40 minuts abans de l'inici del funeral, mentre els fidels resen el rosari. Deu "seditaris vaticans" seran els encarregats de portar a coll el taüt de Benet XVI a la plaça de Sant Pere. Francisco entrarà en la plaça a les 9.30 per a presidir la cerimònia, tot i que conseqüència dels seus problemes de genolls li impediran oficiar tota la celebració. Per tant, el cardenal Giovanni Battista Re, actual degà del Col·legi Cardenalici, serà l'encarregat d'oficiar la missa, i anunciarà al món la mort del Papa. 

Benet XVI va abandonar el seu pontificat fa gairebé deu anys, un fet que no havia passat des de la dimissió de Gregori XII l'any 1945. Això va convertir a Benet XVI en un papa emèrit en haver renunciat per pròpia voluntat, i des de llavors Ratzinger havia mantingut un perfil baix des del seu retir en el monestir Mater Ecclesiae, on es trobava assistit per l'associació Memores Domini i pel seu secretari personal Georg Gänswein. Es preveu, com ha ocorregut amb altres vetlles de pontífexs, que la plaça de Sant Pere estigui plena de gom a gom de fidels en el moment en el qual es produeixi el comiat a Benet XVI. 

Destrucció de l'Anell del Pescador

L'actual camarlenc, Kevin Farrell, cardenal de l'Església catòlica que presideix la Cambra Apostòlica, s'encarregarà que tot el procés es produeixi amb la màxima rigorositat, com a part del ritual funerari. Ell serà el responsable de la destrucció de l'Anell del Pescador, element que cada papa es guanya en el moment del seu nomenament i que, en el cas de Benet XVI, ja va ser ratllat l'any 2013 i requisat en l'Oficina de les Cerimònies Pontifícies. La destrucció de l'anell del pescador significa que el seu pontificat ha acabat.  En el passat, per certificar la mort d'un papa es donaven tres petits cops amb un martell de plata en el front del mort dient, cadascuna de les vegades, el seu nom. De moment, el Vaticà, no ha confirmat que aquest ritu s'hagi dut a terme també amb Benet XVI, encara que fos papa emèrit. A més, els rituals de la cerimònia prevista per al seu funeral són més pròxims als d'un bisbe emèrit i menys als quals es duen a terme en cas de mort d'un pontífex, que es considera un Vicari de Crist en la Terra.

Ritual dels tres taüts 

Una altra sorprenent tradició dels funerals papals és el costum d'enterrar-los amb tres taüts. El cos del papa es col·loca en un taüt construït en fusta de xiprer i folrat amb vellut carmesí, un color litúrgic. Aquest taüt va introduït dins d'un segon fèretre construït en plom, tancat amb cordons de seda de color morat, un altre color litúrgic, que se segellaran amb cera fosa modelada amb l'escut d'armes del pontífex. Aquest segon taüt es col·locarà dins d'un tercer fèretre fabricat en fusta d'om polida. És costum que el cadàver del papa mort sigui acompanyat amb un pergamí on s'escriuen, en llatí, els fets més destacats del seu regnat papal. A l'interior del fèretre també s'introdueixen tres bosses de pell adobada de color vermell amb monedes d'or, plata i coure. 

Després de la celebració de la missa, s'impartirà la "Ultima Commendatio" i la "Valedictio", les benediccions que precedeixen a la sepultura ("Val" era el terme que usaven els antics romans per a acomiadar-se d'algú i desitjar-li bons auguris). Immediatament després, el taüt triple en el qual reposarà el papa emèrit serà traslladat a la cripta de la basílica per al seu enterrament, per exprés desig seu en la tomba que va pertànyer a Joan Pau II, que en 2011 va ser portat a la superfície del temple.

Banderes a mitja asta

Itàlia posarà aquest dijous les seves banderes a mitja asta en senyal de dol durant el funeral del papa emèrit Benet XVI, presidit per Francisco en la plaça de Sant Pere del Vaticà davant milers de fidels i autoritats italianes i europees.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha ordenat aquest dimecres que les banderes del país i les de la Unió Europea onegin a mitja asta en tots els edificis públics del territori nacional.