Sobre el paper, que no hi hagi aigua hauria d'impactar igual tant a homes com dones; tanmateix, els biaixos de gènere sobre els quals està construïda la societat deixen en una situació més vulnerable a algunes nenes i dones. Concretament, el nou informe sobre el desenvolupament de l'aigua al món de l'ONU, apunta que les zones més pobres i rurals pateixen més els efectes de les sequeres. L'anàlisi de l'ONU no fa referència al fet que passin més set necessàriament, sinó que els rols del gènere fan que pateixin més les conseqüències de la sequera. 

💧 Demostra en el Dia Mundial de l'Aigua els teus coneixements sobre aquest valuós recurs natural

Les dones i les nenes tenen la responsabilitat principal de la recollida d'aigua a les zones pobres i rurals d'arreu del món, i la manca de sanejament segur és un factor pel qual les nenes abandonen l'educació i augmenta la seva vulnerabilitat. Aquest és un dels exemples de com l'estrès hídric acaba tenint un major impacte en les dones i nenes en algunes zones del món. A més, a l'informe se subratlla que hi ha altres conseqüències per l'estrès hídric com  la migració forçada, la inseguretat alimentària i altres amenaces per a la salut. 

Audrey Azoulay, directora general de la Unesco, l'agència de les Nacions Unides que elabora l'informe anual sobre l'aigua, ha declarat a The Guardian: "A mesura que augmenta l'estrès hídric, també ho fan els riscos de conflicte local o regional. El missatge de la Unesco és clar: si volem preservar la pau, hem d'actuar ràpidament, no només per salvaguardar els recursos hídrics, sinó també per millorar la cooperació regional i mundial en aquest àmbit". 

La sequera, el principal problema per als catalans 

A mesura que avança el canvi climàtic, les situacions de sequera s'expandeixen per tot el món. Catalunya es troba immersa en una, ja que el país està en una de les zones del globus que es veurà més afectades pel canvi climàtic. Justament, la crisi climàtica i la situació de sequera s'han convertit en el principal problema per als catalans, segons el primer Baròmetre d'Opinió Política de l'any, del CEO.  Un 15% dels enquestats (entre el 9 de febrer i el 7 de març) coincideixen a mencionar la qüestió, en primer lloc, per davant de la insatisfacció amb la política (11%), les relacions Catalunya-Espanya (9%), o l'atur i la precarietat laboral (8%).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.