Els robatoris amb violència i intimidació al carrer, els furts i els robatoris amb força a comerços són els delictes que creixen més a Barcelona. Avui s'han compartit les dades i la informació, i s'ha plantejat "com donar-hi la volta", durant la Junta de Seguretat de Barcelona, en què s'ha estrenat el nou tinent d'alcalde de seguretat, Albert Batlle, i el conseller d'Interior, Miquel Buch.

"Fa un any i mig que diem que tenim un problema amb els furts i robatoris, però també augmenta l'activitat policial. Hem augmentat places de la Guàrdia Urbana, 600 més. Hem posat moltes hores extres i la Guàrdia Urbana ha augmentat molt les detencions, més d'un 15%", ha dit Ada Colau, sense amagar el problema.

La solució passa per una reforma legislativa que resolgui el problema dels reincidents. I és que, segons l'alcaldessa, el problema de la seguretat a Barcelona "s'agreuja en el moment que la reincidència deixa de ser un agreujant".

El conseller d'Interior, Miquel Buch, també ha destacat que hi ha hagut més activitat policial i que aquesta "ha estat exitosa".

Les dades

En general, els fets delictius a Barcelona han pujat un 9% durant els sis primers mesos de l'any. N'hi ha hagut 115.014. Els delictes contra el patrimoni pugen un 10%, i els robatoris violents i amb intimidació augmenten un 31%. Els furts pugen un 8,3%, i els robatoris amb força a establiments comercials, un 66%.

Els robatoris amb força a l'interior de domicilis estan baixant des de principis d'any i estan per sota de les dades d'ara fa un any: al 16%.

Els furts representen un 58% dels fets que passen a Barcelona i centren bona part de l'activitat policial al carrer, el transport i els establiments. Un 35% dels furts són al carrer, un 33% als transports públics i un 28% als comerços.

Les detencions han pujat un 17,4%, 11.322 durant el primer semestre. Les investigacions també han pujat: un 6,8%. Se n'han fet 35.597. Cada dia es fan 23 detencions diàries. Les detencions per furts han crescut un 34%. Això dona una mitjana diària de 17, la majoria in fraganti.

Barcelona, ciutat segura

Buch ha aprofitat la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat per anunciar un pla estratègic de seguretat: "Barcelona, ciutat segura".

El pla inclou l'administració i tots els actors, incloent-hi la ciutadania, i preveu vuit accions directes. Aquí és on s'inclouen els 320 nous Mossos per a Barcelona, a més de reforçar l'estructura de comandament de la ciutat. "Són molt benvinguts i ho celebrem moltíssim", ha dit Colau.

Es vol crear una unitat de seguretat ciutadana amb més hores de patrullatge i una prevenció millor, així com millorar l'atenció ciutadana amb l'obertura de la nova comissaria conjunta entre Mossos i Guàrdia Urbana a la plaça Catalunya.