Almenys 25 civils, entre ells set de menors i sis dones, van morir en les últimes hores, per un presumpte bombardeig de la coalició internacional, liderada pels EUA, contra un dels últims reductes del grup Estat Islàmic (EI) a Síria, ha informat avui l'Observatori Sirià de Drets Humans. També van haver diversos ferits, alguns d'ells greus, pel que la font no va descartar que el nombre de morts augmenti.

Els avions de la coalició van tenir com a blanc la zona de Dahra Aluni, a l'est de la província nord-oriental siriana de Deir al Zur i un dels últims reductes dels extremistes al país.
En aquest àrea, situada a l'est del riu Eufrates, l'EI manté el control de quatre localitats. La coalició ofereix cobertura aèria a les operacions terrestres de les Forces de Síria Democràtica (FSD), una agrupació armada encapçalada per milícies kurdes, que s'enfronten a l'EI en aquesta zona.

Mentre segueixen els bombardejos, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha instat avui a la implementació immediata i sostinguda de la treva de 30 dies a tot Síria exigida pel Consell de Seguretat aquest cap de setmana, a fi de poder atendre immediatament als sirians i evacuar els malalts, sobretot en Guta Oriental.

"Les resolucions només tenen sentit si són efectivament implementades", va recalcar Guterres durant l'obertura de la 37 sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU. El titular de l'ONU espera que la resolució sigui implementada immediatament i de manera sostinguda, particularment per assegurar de forma immediata, segura i sense impediments el lliurament continuat d'ajuda i serveis humanitaris, evacuar els malalts greus i els ferits i alleujar el sofriment dels sirians." Va reiterar que l'ONU està preparada per "exercir el seu paper" en aquest sentit, a fi d'atendre als sirians i enviar a través de les seves agències humanitàries l'ajuda necessària a les àrees assetjades i de difícil accés. Guterres va assegurar que el país no pot esperar, i va qualificar la situació com a "infern sobre la terra".

També va voler recordar a totes les parts enfrontades en el conflicte sirià i els països amb influència política i militar sobre elles de la seva "absoluta obligació de protegir els civils i les infraestructures civils a tota hora sota el Dret Humanitari Internacional i les lleis internacionals de drets humans", i va destacar que "Els esforços per lluitar contra el terrorisme no reemplacen aquestes obligacions".

L'alt comissariat de l'ONU pels Drets Humans, Zeid Ra'ad a l'Hussein, també va insistir en la "plena implementació" i "sense retard" de la resolució del Consell de Seguretat, però va demanar "cautela" perquè els atacs aeris sobre Guta Oriental "continuaven aquest matí". El jordà també va voler recordar que la resolució 2401 cal veure-la en el context de "set anys de fracàs (de la comunitat internacional) per frenar la violència a Síria".