La Fiscalia General de l'Estat ha ordenat a la Fiscalia catalana que obri diligències per les declaracions del senador d'ERC Santi Vidal.

La investigació de la Fiscalia podria derivar en una anàlisi minuciosa del ministeri públic a la Generalitat per comprovar si les afirmacions que ha fet Santi Vidal, sobre l'obtenció il·legal de dades fiscals dels catalans, són certes. Tot i que la investigació tot just s'acaba d'encarregar ja hi ha dos noms sobre la taula: Oriol Junqueras i Carles Mundó. Els dos consellers amb les competències en fiscalitat i justícia. Dos dels àmbits en què Santi Vidal s'esplaia a l'hora de donar tot tipus de detalls sobre els preparatius per a la desconnexió. 

Segons el ministeri públic, "la publicació del contingut de diverses conferències durant les quals el senador Santiago Vidal feia referència expressa a actuacions que, en cas de ser certes, suposarien una greu vulneració dels drets dels ciutadans".

Per aquest motiu, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat avui al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, l'obertura de diligències per tal que investigui els fets, "en defensa de la legalitat, del respecte a les institucions constitucionals i en tutela dels drets fonamentals dels ciutadans".

Vidal va afirmar en una conferència que la Generalitat tenia ja les dades fiscals de tots els catalans i va admetre que les havia obtingut il·legalment. L'exjutge i ara senador d'ERC assegurava que aquestes podrien fer-se servir "per al cens electoral i per a tantes altres coses".

La Fiscalia se centra bàsicament en les declaracions que fan referència a les dades fiscals dels catalans, que, en paraules de Vidal, és el que s'hauria fet en la il·legalitat i on hi ha més possibles indicis de delicte. Amb tot, fonts del ministeri públic apunten a El Nacional que s'investigarà tot perquè les declaracions del senador d'ERC "llisquen en actuacions que poden ser il·legals", sobre diferents aspectes.

Entre les afirmacions de Vidal hi ha que "ja s'està formant" una unitat dels Mossos "especialitzada en investigació i contraespionatge" en un país de fora d'Europa o que el Govern "ja sap" quins jutges continuaran treballant a la Catalunya independent i quins no.

Santi Vidal està suspès per exercir com a jutge. La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem va confirmar fa només dos mesos la suspensió per tres anys de la carrera judicial. El Consell General del Poder Judicial el va castigar per participar en la redacció d'una Constitució catalana. Dels tres anys de suspensió, ja n'ha complert un, perquè es comença a comptar des del març del 2015, que és quan van començar les diligències.