El Ministeri de Sanitat està contactant amb estudiants de medicina catalans perquè s'incorporin als hospitals de Madrid, principal focus del coronavirus, segons ha avançat Público i ha pogut confirmar El Nacional amb fonts del Col·legi de Metges de Catalunya.

Diversos estudiants de medicina catalans han rebut trucades des del ministeri oferint-los desplaçar-se a Madrid per treballar allà. A alguns se'ls ubicaria en els hotels habilitats com a hospitals, tractant suposadament casos lleus i assegurant-los manutenció i pis. Tot i això, aquells que han acceptat no saben quan s'incorporaran ni si tindran sou.

Aquesta acció del ministeri trepitja de ple les mesures que ja s'estaven duent a terme a Catalunya per poder incorporar els estudiants de medicina catalans als hospitals d'aquí en un moment de greu falta de professionals.

Tot plegat s'està fent a esquenes de la conselleria de Salut, que no ha rebut cap tipus de comunicació oficial o avís al respecte. Fonts del departament titllen l'acció, en declaracions a Público, de "veritable irresponsabilitat tenint en compte la situació que es viu a Catalunya per l’extensió del coronavirus, que ens situa com un dels principals focus de l’Estat".

L'excusa del ministeri

Salut apunta directament al ministeri com a autor de les trucades, ja que cap altra institució pot tenir accés a les dades dels estudiants catalans o d'altres comunitats. Per tant, la possibilitat que fos la conselleria de la Comunitat de Madrid estaria descartada. A més, asseguren que la captació també s'estaria aplicant a altres comunitats autònomes.

Des de la conselleria, s'ha traslladat el malestar per aquesta iniciativa al ministeri, que, tot i no confirmar la informació, ha defensat que els estudiants estan a disposició per treballar a Catalunya o a qualsevol altre lloc de l'Estat per voluntat pròpia.