El fiscal del judici pel 9-N i també del cas Palau -entre molts altres-, Emilio Sánchez Ulled, deixarà el seu lloc al Ministeri Públic com a fiscal Anticorrupció a Barcelona a finals de juny -per acabar amb el judici del Palau de la Música- per marxar a treballar a Brussel·les.

Ulled, tal i com publica avui el BOE, ha estat nomenat pel govern de Mariano Rajoy Conseller de Justícia en la representació permanent d'Espanya davant la Unió Europea, un càrrec diplomàtic que el converteix en l'assessor de l'Estat espanyol en temes judicials. A la candidatura -vacant des de finals del 2016- hi aspiraven set persones més.

És la primera vegada que Espanya està representada en aquest consell d'assessors. El Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, ha destacat durant a la sortida de la reunió que presideix avui a Barcelona amb tots els caps de la Fiscalia de les comunitats autonomes que Sánchez Ulled "ealitzarà una exelent i brillantíssima tasca perquè és un grandíssim professional. És una llàstima des del punt de vista de la Fiscalia perdre un element tant valuós com ell, però per una altra banda crec que s'ho mereix i que farà en els organismes internacionals brillantíssim".

Maza ha remarcat que el canvi de destí "no té res a veure" amb cap reconeixment ni premi per la seva feina com a Fiscal del 9N i del cas Palau. És un ascens per mèrits, ja que va ser fiscal anticorrupció per la UE i va deixar un "record magnífic".

Sánchez Ulled, que treballava des del 2005 com a fiscal Anticorrupció a Barcelona, afronta el seu nou càrrec a Brussel·les com un parèntesi voluntari de la seva carrera al Ministeri Públic, després d'anys a la palestra mediàtica, també amb judicis com el cas Hisenda que va acabar amb l'expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez a la presó.

Qui és Sánchez Ulled?

L'encara fiscal Anticorrupció va treballar durant dos anys a l'Oficina Europea contra el Frau (OLAF) a Varsòvia i anualment ha treballat en consultories i anàlisis en justícia penal i anticorrupció encarregats per la Unió Europea, cosa que l'ha obligat a viatjar a països com Bulgària i Romania.

Membre de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), de la qual va ser portaveu, Sánchez Ulled va tenir a les seves mans la responsabilitat de ser el fiscal de guàrdia a Barcelona el 9-N i el seu criteri, favorable a obrir diligències d'investigació però sense ordenar la retirada de les urnes, va ser el que va defensar el ministeri públic a tots els jutjats catalans on es van interposar denúncies per la consulta independentista.

Aquesta circumstància va propiciar que l'ex-fiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal li encarregués la querella del 9-N contra l'expresident Artur Mas, un judici que el va posar sota el focus dels mitjans i va donar a conèixer la seva mordaç i irònica retòrica, amb la qual es va esplaiar en els informes finals de la vista oral.

Dies més tard, Emilio Sánchez Ulled va tornar a agafar protagonisme al començament del judici pel saqueig del Palau de la Música, en el qual els exresponsables de l'entitat cultural van acabar acusant CDC del cobrament de comissions de la constructora Ferrovial, gràcies a les negociacions d'última hora que el fiscal va mantenir amb les defenses per rebaixar-los la condemna per l'atenuant de confessió.

Serveis especials

El nomenament de Sánchez Ulled com a Conseller de Justícia de la Unió Europea l'obliga a passar a desenvolupar serveis especials en un termini de tres dies, encara que la Fiscalia ha sol·licitat ajornar-ho fins a finals de juny perquè acabi el judici del Palau de la Música, pendent ja de les conclusions de les defenses i els informes finals.

Amb la seva partida, Sánchez Ulled deixa enrere una trajectòria en la lluita contra la corrupció que va començar l'any 2005 a Barcelona i que ha aconseguit portar a judici els exinspectors d'Hisenda acusats d'acceptar suborns d'empresaris -cas en què els principals acusats van ingressar a la presó- o deixar a un pas de la banqueta els exresponsables de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Recentment, també ha investigat la gravació de la conversa al restaurant La Camarga de Barcelona entre la dirigent del PP Català Alicia Sánchez Camacho i Victòria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, així com presumptes irregularitats en la contractació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a l'entitat municipal Barcelona Regional quan la presidia l'exregidor de CiU Antoni Vives.