El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit que la investigació sobre els abusos comesos al si de l'Església es realitzi a través del Defensor del Poble amb l'ajuda d'una comissió creada a l'efecte i formada per experts i altres col·lectius. Sánchez ja havia avançat que tenia una idea sobre com afrontar la investigació d'aquests abusos però que no prendria una decisió fins i tot reunir-se amb una de les víctimes, l'escriptor Alejandro Palomas, que va rebre dijous passat al Palau de la Moncloa. Finalment, segons informa El País, no hi haurà una comissió d'investigació parlamentària i la tasca d'obtenir totes les dades es realitzarà a través del Defensor del Poble, institució al capdavant de la qual hi ha Ángel Gabilondo.

Però serà el parlament el que haurà d'avalar aquesta via impulsada per Sánchez, ja que el grup socialista del Congrés presentarà aquest dilluns una proposició no de llei en la que s'encomana al Defensor del Poble la redacció d'un informe sobre els abusos a l'Església. Una tasca en la qual la institució comptarà amb una comissió independentment d'assessorament que es pretén que estigui formada per experts, representants de les víctimes, de l'Església i de diverses administracions públiques.

Determinar responsabilitats

L'objectiu és determinar responsabilitats, reparar les víctimes i planificar les polítiques públiques orientades a la prevenció i atenció d'aquests casos, i, per a això, l'informe que es realitzi serà remès tant al parlament com al govern espanyol. Sánchez ha estat defensant la necessitat d'aquesta investigació amb independència de la decisió de la Fiscalia General de l'Estat de demanar a les fiscalies autonòmiques que li enviïn totes les denúncies i querelles en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors comeses per religiosos.

"La Fiscalia ha fet el que ha de fer", va subratllar aquesta setmana el president del govern espanyol abans de reunir-se amb Alejandro Palomas, l'escriptor que va revelar que va ser víctima d'abusos sexuals per part d'un professor de La Salle de Premià de Mar (Barcelona) quan tenia 8 anys. Palomas, després de la seva trobada amb el president del govern espanyol, va expressar la seva satisfacció pel compromís de Sánchez, i aquest diumenge, després de conèixer la decisió que s'investigarà a través del Defensor del Poble, ha escrit a les xarxes socials que "avui és un gran dia". "L'eco de moltes veus petites és, sumades totes, un terratrèmol", ha afegit.

TUIT Alejandro Palomas

Sánchez ha optat finalment per encomanar la tasca al Defensor del Poble en comptes de donar suport a una comissió d'investigació al Congrés tal com defensaven en una iniciativa Unides Podem, ERC i EH Bildu que va ser tramitada dimarts per la Taula de la Cambra. El PSOE ja havia expressat els seus dubtes sobre l'eficàcia d'aquesta via ja que asseguren que pretenen que la investigació no es converteixi en un espectacle. El portaveu i secretari general de la Conferència Episcopal, Luis Argüello, va considerar també aquesta setmana que una comissió al Congrés no és l'àmbit adequat per investigar els casos de pederàstia a l'Església perquè "influiran més les qüestions polítiques i les necessitats de suports que l'interès real de les víctimes".