El papa Francesc ha nomenat aquest divendres Salvador Cristau Coll, de 71 anys, com a nou bisbe titular de la diòcesi de Terrassa (Vallès Occidental), càrrec que va quedar vacant després que el bisbe José Ángel Saiz Meneses fos traslladat a la diòcesi de Sevilla el juny passat. Salvador Cristau, que ja exercia des de juny com a administrador diocesà de la diòcesi de Terrassa, era fins ara bisbe auxiliar de la diòcesi. La de Terrassa és la segona diòcesi més gran de Catalunya després de la de Barcelona, amb 1,3 milions d'habitants.

Salvador Cristau Coll va néixer a Barcelona el 15 d'abril de 1950 i és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Va ingressar al seminari major de Toledo el 1976, obtenint el batxiller en Teologia per la Facultat de Teologia del Nord d'Espanya, a Burgos. El 12 d'octubre de 1980 va ser ordenat sacerdot a la catedral de Toledo i ha desenvolupat el seu ministeri sacerdotal entre les diòcesis de Toledo, Barcelona i Terrassa.

Bisbe auxiliar

Cristau va ser nomenat bisbe auxiliar de Terrassa el 18 de maig de 2010 i és membre de la Comissió Episcopal per al Clergat i Seminaris de la Conferència Episcopal Espanyola. Entre altres responsabilitats, va ser vicari de la parròquia de Sant Vicenç de Mollet del Vallès (1985), oficial de la Cúria de Barcelona (1989) i vicari de la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat de Barcelona (1990).

El 1991 va entrar a formar part de l'equip de formadors del Seminari Major de Barcelona, del que va ser vicerector (1994) i director espiritual (1997) i el 1998 va passar a la parròquia de Corpus Christi de Barcelona. El mateix any va ser nomenat rector de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona i el 1999, administrador de la parròquia de Sant Jaume Apòstol. També ha estat arxipreste de la catedral de Barcelona (2001-2004) i Promotor de Justícia de l'Arquebisbat de Barcelona, del que també va ser secretari general i Canceller.

Nomenament pendent

El nomenament de Cristau com a titular de la diòcesi de Terrassa aclareix una mica el panorama de l'Església a Catalunya, on queda pendent el nomenament d'un nou titular per a la diòcesi de Solsona (Solsonès), després de la inesperada i rocambolesca renúncia del bisbe Xavier Novell, que va contreure matrimoni civil fa pocs dies.  El bisbat de Solsona el regeix provisionalment com a administrador apostòlic el bisbe de Vic (Osona), Romà Casanova, mentre que el bisbe de Girona, Francesc Pardo, també està pendent de ser rellevat perquè ja ha complert els 75 anys, l'edat reglamentària de jubilació.

 

Imatge principal, Salvador Cristau / CEE