El Govern ha aprovat aquest dimarts una partida de 4 milions d'euros que es destinaran a 19 projectes destinats a prevenir i tractar el coronavirus. Es tracta de diversos projectes iniciats per centres mèdics de tot el país i inclouen: teràpies contra la malaltia, anàlisi de nous tractaments, estudis d'anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions o fins i tot estudis amb medicaments ja comercialitzats per saber si són compatibles.

També hi ha previst alguns projectes sobre vacunes i tractaments preventius, així com estudis genètics o predictius per identificar factors de virulència o sobre la resposta immune de la població. L'anunci l'ha fet aquesta tarda en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha explicat que fins a 42 projectes es van presentar per obtenir la subvenció i que, d'aquests, se n'han escollit 19 que són els que finalment es portaran a terme.

Vergés ha destacat l'"excel·lència científica" dels projectes per donar resposta a les necessitats derivades de la pandèmia i ha volgut llançar un "missatge d'esperança" davant la realitat d'aquests dies. També en termes similars s'ha pronunciat el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, que ha assegurat que confia en trobar resultats a curt termini "per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible".

Segons ha explicat el departament de Salut, els 19 projectes han estat seleccionat en funció de l'originalitat, el valor científic, la claredat i l'adequació dels objectius, la robustesa del projecte i la credibilitat de la metodologia proposada. A més, també s'ha tingut en compte l'impacte que tindrà la seva execució i aplicabilitat, l'adequació del pressupost, la immediatesa i la viabilitat, i s'ha donat amb prioritat per als projectes de més ràpida implementació.

Pel que fa a la procedència dels projectes, estaran liderats per equips d'investigació de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR); el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO); l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Sant Pau (IIB Sant Pau); l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP); l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM); l'Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAP Jordi Gol); l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).