La sèrie d'HBO Chernobyl és la sèrie del moment. La ficció que ha fet d'altaveu sobre els fets de Txernòbil ha subratllat que a més a més dels errors fatals que van cometre els treballadors de la central nuclear, el problema també estava en la construcció dels reactors. Ara, els mitjans de comunicació afins al Kremlin comencen a manifestar-se.

El canal rus NTV ha anunciat, aprofitant la pols que ha aixecat la sèrie d'HBO, que està preparant una ficció sobre l'accident nuclear. Es tracta d'una producció pròpia sobre els fets basada en la premissa que la CIA va enviar un agent a la zona per dur a terme actes de sabotatge. Malgrat que molts mitjans anuncien la creació d'aquesta nova sèrie com a resposta a la d'HBO, segons recull la publicació bielorussa Belros en un article de 2018, la "versió russa" ja es va començar a rodar a Bielorússia. El director de la sèrie, Alexei Muradov, va explicar que "la història abastarà diversos períodes: unes poques hores abans de l'explosió, l'explosió i uns mesos més tard", i afegia: "Mostrarem en detall el que va passar. Hi haurà moltes línies dramàtiques i tràgiques en el projecte".

sèrie bielorussia txernobil

Captura del diari bielorús Belros

Tal com explica la publicació Esquire, per justificar aquest enfocament, els creadors d'aquesta la nova sèrie asseguren que existeix "una teoria que sosté que els Estats Units s'havien infiltrat a la central nuclear i molts historiadors no neguen que, el dia de l'explosió, un agent dels serveis d'intel·ligència de l'enemic era present a la planta".

El diari més popular de Rússia, el Komsomolskaya Pravda, ha deixat caure que potser els competidors del centre estatal Rosatum han fet servir la sèrie "per tacar la imatge d'aquest país com una potència nuclear", segons recull un article del Moscow Times. 

La minisèrie d’HBO Chernobyl ha tornat a posar sobre la taula l’accident nuclear més perillós de la història. Els fets van passar la matinada del 26 d’abril de 1986, quan els operadors de la sala de control del reactor número quatre de la Central Nuclear VI Lenin de Txernòbil van cometre una sèrie d’errors fatals. Però va ser només culpa seva? “La nuclear de Txernòbil tenia un mal disseny del reactor, operava malament en un sistema regulador ineficaç”, assegura el director de l’Institut Dalton i professor de radioquímica de la Universitat de Manchester, Francis Livens.